Gott. Om Christa Lempinen skulle laga dagislunch skulle det stå hönsfrikassé och pannkaka på menyn. Själv äter hon gärna glass till morgonmål. Foto: Karl Vilhjalmsson

Christa Lempinen går från val till val

Christa Lempinen ställde upp i kommunalvalet som Esbos yngsta SFP:are. Nu har nummer 309 bytts ut mot 9.

Vad anser du om årets insamlingsmål, ofrivilligt ensamma äldre?

– Det finns många äldre som behöver uppmärksamhet och det är folkets skyldighet att stödja dem. Ensamhet bland äldre är ett stort problem i Finland.

Hur skulle du beskriva ditt musikintresse?

– Mitt musikintresse väcktes tidigt. Jag uppträdde varje år på skolans talangjakt Astra Nova. I sjuan sjöng jag Hallelujah. Det var första gången min mamma hörde mig sjunga, innan dess hade hon bara hört av andra att jag har en fin sångröst. Jag sjunger popsång, och som yngre ville jag förstås bli stjärna. Nu sjunger jag mera på hobbynivå. Jag vill bli sånglärare.

Vilken aktivitet skulle du vilja göra obligatorisk på ett äldreboende?

– En musiktimme där man får sjunga och spela instrument. Temat skulle vara traditionellt, men deltagarna skulle också få producera eget material.

Om du fick planera en dagismåltid, vad skulle barnen få äta?

KANDIDAT 9
Christa Lempinen
 • Ålder: 19.
 • Familj: Två familjer: Mamma och styvpappa med barn, pappa och styvmamma med barn. Och en storasyster som har flyttat hemifrån.
 • Hemort: Esbo.
 • Gör: Studerar på aftongymnasiet.
 • Musikintresse: Sjunger popsång och klassisk sång och spelar piano.
 • Anmäld av: Förra årets lucia, Nora Peltola.
 • Dold talang: Politik. Christa ställde upp i kommunalvalet.
 • Skriver blogg på adressen Krippen.ratata.fi

– Kanske hönsfrikassé? Och så skulle jag bjuda på pannkaka till efterrätt. Barn blir alltid uppspelta då de får efterrätt. Själv äter jag ofta efterrätt till morgonmål.

Kan du nämna en vändpunkt i ditt liv?

– Jag har nyligen skaffat en hundvalp. Jag flyttar snart hemifrån och ser fram emot att ha ansvar för den. Jag ska bo tillsammans med min syster så den kommer inte att behöva vara ensam alltför mycket.

Vilket är ditt favoritord?

– Ironi. Jag kan själv vara väldigt ironisk. Jag tycker att ironi är positivt, men ironi funkar inte då man är med barn.

Vilka sajter besöker du ofta?

– Min egen blogg. Jag skriver om allt möjligt på bloggen, den är en så kallad livsstilsblogg.

Vad hoppas du ha uppnått i livet om tio år?

– Jag kommer att arbeta som lärare då. Jag vill vara en sådan lärare som eleverna tycker om. Jag vill vara trevlig och leende och så tänker jag komma ihåg alla elevers namn.

Kan en pojke vara lucia?

– Varför inte? Min bror vill gärna vara lucia. I den moderna världen skulle det fungera med en manlig lucia. Jag tror att unga människor och folk som är för jämställdhet skulle uppskatta det. Han skulle kunna kallas lucio.

Vad borde staten satsa på för att finländarna ska må bättre?

– Ungas välbefinnande. Jag tror att många unga gärna talar om sitt illabefinnande med andra unga, och under lite mindre formella former. Det borde finnas utbildade unga männi­skor att hänga med och tala med.

Vilka värderingar har dina föräldrar gett dig?

– Jag har blivit uppfostrad till att säga vad jag tycker. Jag har hamnat i trubbel för det ibland, men jag är stolt över att jag vågar stå på mig.

Vad skulle du skriva en insändare om i morgondagens Hbl?

– Unga som mår dåligt får inte hjälp i tid, inte ens då hjälpen finns nära. Man borde satsa på förebyggande åtgärder och erbjuda hjälp till unga med problem som dyslexi eller mobbning.

Är Finland ett rasistiskt land?

– Det finns så många olika sorters rasism. Finland är väldigt försiktigt med att ta in asylsökande, fastän vi skulle kunna ta emot fler. Och här blir man ibland dumt behandlad som finlandssvensk.

Om du fick i uppgift att åtgärda ett mobbningsfall i en högstadieskola, hur skulle du gå tillväga?

– Jag skulle vara diskret. Mobbning är skamligt för alla inblandade och det krävs mycket mod för att ett mobbningsoffer ska ta kontakt. Jag skulle inte göra något stort nummer av saken.

Vilket är ditt finaste luciaminne?

– Storkyrkan är maffig, men mindre luciatåg kan beröra på ett personligt plan. Mitt finaste minne kommer från 2009. Då lussade jag med Finlands lucia i skolan för synskadade barn. Då blev jag rörd.

Här kan du höra Christa Lempinen sjunga en julsång

Här kan du höra de övriga bidragen

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Regler för kommentarer

Välkommen till debatten på Hbl.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Hbl:s redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom Hbl är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på Hbl.fi, i Hufvudstadsbladet eller i andra KSF Media publikationer.Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.
 • använda osakliga användarnamn (signaturer).Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar genom att klicka på flaggsymbolen invid kommentaren. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi. Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av flera svenskspråkiga nyhetssajter. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.Hur syns mitt namn eller signatur: Det är endast möjligt att kommentera artiklar om du skapat ett digitalt konto och loggat in. Utgångsläget är att ditt förnamn och efternamn syns när du kommenterar, men du kan också välja att använda en signatur om du inte vill uppge ditt riktiga namn.Hur ändrar jag min signatur: På hbl.fi, klicka till Mitt konto-knappen uppe till höger och välj Regigera kontouppgifter. Välj Personlig information. Längst ner på sidan kan du ange Signatur för kommentarer. Klicka på Spara. Notera att du vid varje kommentering fritt kan välja signatur.Så behandlar vi din signatur Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Vi förbehåller oss rätten att kontakta dig.