Foto: Karl Vilhjàlmsson. Klicka på bilden för att se bildspelet!

Nr 5: ”Alla kan vara en vardagshjälte”

Lilja Palmgren vill göra världen till en trevligare plats. I framtiden ska hon planera parker där alla känner sig hemma.

Vad anser du om årets insamlingsmål, ofrivilligt ensamma äldre?

– Ensamhet bland äldre är ett växande problem. Jag vet hur viktigt det är med sällskap eftersom min egen farfar levde länge och var väldigt sjuk i slutet av sitt liv. Jag minns att han blev både stolt och glad då någon kom på besök.

Hur skulle du beskriva ditt musikintresse?

– Jag är uppvuxen i en musikfamilj. Alla spelar instrument. Min pappa brukar säga att ”man vet när Lilja mår bra, för då sjunger hon”.

Vilken aktivitet skulle du vilja göra obligatorisk på ett äldreboende?

– Allsång borde vara obligatoriskt. Musik gör nog alla glada. Man kan ta avstånd från svåra saker genom att musicera och samtidigt får man visa sådana känslor som är svåra att beskriva med ord.

Om du fick planera en dagismåltid, vad skulle barnen få äta?

– Något hälsosamt. Man mår bra och orkar leka länge om man äter nyttig mat. Nyttigt kan också vara gott. Jag tror att grönsakswok skulle vara populärt.

Kan du nämna en vändpunkt i ditt liv?

– Det här! Att få vara med och sprida Lucias budskap är en stor vändpunkt. Både jag själv och alla i min omgivning kommer få ut mycket av den här processen. Jag hoppas att jag lär mig något om ansvar. Att jag blev vald till en av de tio kom som en överraskning, men jag har förstås alltid drömt om att få vara med om något så här vackert.

Vilket är ditt favoritord?

– Lycka. Alla människor borde få uppleva lycka. Jag tycker att ords betydelse gör ett ord vackert, precis som namn blir vackra om människan som bär namnet är en god människa.

Kandidat 5
Lilja Palmgren
 • Ålder: 21
 • Familj: Sambo, mamma, pappa, 3 systrar, 2 bröder och alla deras män, fruar, pojkvänner, flickvänner och barn.
 • Hemort: Esbo.
 • Gör: Studerar landskapsarkitektur på Aalto-universitetet.
 • Musikintresse: Spelar flöjt och sjunger.
 • Anmäld av: Storasyster Elli.
 • Dold talang: Är bra på att sticka och virka.

Vilka sajter besöker du ofta?

– Jag söker inspiration till mina egna projekt på olika handarbetsbloggar. Jag följer till exempel mina systrars blogg Kaksi erilaista marjaa (på svenska: Två olika bär).

Vad hoppas du ha uppnått i livet om tio år?

– Jag ska bli landskapsarkitekt, och jag hoppas att jag i framtiden får planera en park där alla människor känner att de hör hemma.

Kan en pojke vara lucia?

– Min pappa har varit lucia. Jag har funderat mycket på det här efter att min pojkvän undrade om det inte är diskriminerande att bara flickor får ställa upp. Det är en svår fråga. Pojkar borde åtminstone få vara med i luciakören, det skulle vara bra både ur jämställdhetsperspektiv men också av musikaliska skäl.

Vad borde staten satsa på för att finländarna ska må bättre?

– Jag tycker att skolor och daghem är viktiga. Där finns Finlands framtid! Skolan blir mer teoretisk trots att det finns många barn som lär sig till exempel genom att rita.

Vilka värderingar har dina föräldrar gett dig?

– Att man ska möta alla personer och situationer utan fördomar. Jag är en sådan som gärna talar med kassabiträdet.

Vad skulle du skriva en insändare om i morgondagens Hbl?

– Jag skulle skriva om vardagshjältar. Det finns så många som bidrar till andra människors trivsel utan tack. Till exempel de som har sjuka anhöriga.

Är Finland ett rasistiskt land?

– Det finns rasism överallt. Rasism berättar att något i samhället är fel. Jag har sett människor som tillrättavisar andra i bussar och tåg och jag har bett dem låta bli.

Om du fick i uppgift att åtgärda ett mobbningsfall i en högstadieskola, hur skulle du gå tillväga?

– Mobbning är ofta långvarigt, och därför måste också stödet vara långvarigt. Det finns ofta ett större problem bakom mobbningen. Jag skulle fråga också mobbaren hur han eller hon mår.

Vilket är ditt finaste luciaminne?

– Min syster var Esbos lucia när jag var tio år. Jag tyckte att hon var den finaste lucian någonsin.

Här kan du höra Lilja Palmgren sjunga en julsång

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Regler för kommentarer

Välkommen till debatten på Hbl.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Hbl:s redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom Hbl är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på Hbl.fi, i Hufvudstadsbladet eller i andra KSF Media publikationer.Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.
 • använda osakliga användarnamn (signaturer).Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar genom att klicka på flaggsymbolen invid kommentaren. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi. Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av flera svenskspråkiga nyhetssajter. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.Hur syns mitt namn eller signatur: Det är endast möjligt att kommentera artiklar om du skapat ett digitalt konto och loggat in. Utgångsläget är att ditt förnamn och efternamn syns när du kommenterar, men du kan också välja att använda en signatur om du inte vill uppge ditt riktiga namn.Hur ändrar jag min signatur: På hbl.fi, klicka till Mitt konto-knappen uppe till höger och välj Regigera kontouppgifter. Välj Personlig information. Längst ner på sidan kan du ange Signatur för kommentarer. Klicka på Spara. Notera att du vid varje kommentering fritt kan välja signatur.Så behandlar vi din signatur Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Vi förbehåller oss rätten att kontakta dig.