Foto: Karl Vilhjàlmsson. Klicka på bilden för att se bildspelet!

Nr 5: ”Alla kan vara en vardagshjälte”

Lilja Palmgren vill göra världen till en trevligare plats. I framtiden ska hon planera parker där alla känner sig hemma.

Vad anser du om årets insamlingsmål, ofrivilligt ensamma äldre?

– Ensamhet bland äldre är ett växande problem. Jag vet hur viktigt det är med sällskap eftersom min egen farfar levde länge och var väldigt sjuk i slutet av sitt liv. Jag minns att han blev både stolt och glad då någon kom på besök.

Hur skulle du beskriva ditt musikintresse?

– Jag är uppvuxen i en musikfamilj. Alla spelar instrument. Min pappa brukar säga att ”man vet när Lilja mår bra, för då sjunger hon”.

Vilken aktivitet skulle du vilja göra obligatorisk på ett äldreboende?

– Allsång borde vara obligatoriskt. Musik gör nog alla glada. Man kan ta avstånd från svåra saker genom att musicera och samtidigt får man visa sådana känslor som är svåra att beskriva med ord.

Om du fick planera en dagismåltid, vad skulle barnen få äta?

– Något hälsosamt. Man mår bra och orkar leka länge om man äter nyttig mat. Nyttigt kan också vara gott. Jag tror att grönsakswok skulle vara populärt.

Kan du nämna en vändpunkt i ditt liv?

– Det här! Att få vara med och sprida Lucias budskap är en stor vändpunkt. Både jag själv och alla i min omgivning kommer få ut mycket av den här processen. Jag hoppas att jag lär mig något om ansvar. Att jag blev vald till en av de tio kom som en överraskning, men jag har förstås alltid drömt om att få vara med om något så här vackert.

Vilket är ditt favoritord?

– Lycka. Alla människor borde få uppleva lycka. Jag tycker att ords betydelse gör ett ord vackert, precis som namn blir vackra om människan som bär namnet är en god människa.

Kandidat 5
Lilja Palmgren
  • Ålder: 21
  • Familj: Sambo, mamma, pappa, 3 systrar, 2 bröder och alla deras män, fruar, pojkvänner, flickvänner och barn.
  • Hemort: Esbo.
  • Gör: Studerar landskapsarkitektur på Aalto-universitetet.
  • Musikintresse: Spelar flöjt och sjunger.
  • Anmäld av: Storasyster Elli.
  • Dold talang: Är bra på att sticka och virka.

Vilka sajter besöker du ofta?

– Jag söker inspiration till mina egna projekt på olika handarbetsbloggar. Jag följer till exempel mina systrars blogg Kaksi erilaista marjaa (på svenska: Två olika bär).

Vad hoppas du ha uppnått i livet om tio år?

– Jag ska bli landskapsarkitekt, och jag hoppas att jag i framtiden får planera en park där alla människor känner att de hör hemma.

Kan en pojke vara lucia?

– Min pappa har varit lucia. Jag har funderat mycket på det här efter att min pojkvän undrade om det inte är diskriminerande att bara flickor får ställa upp. Det är en svår fråga. Pojkar borde åtminstone få vara med i luciakören, det skulle vara bra både ur jämställdhetsperspektiv men också av musikaliska skäl.

Vad borde staten satsa på för att finländarna ska må bättre?

– Jag tycker att skolor och daghem är viktiga. Där finns Finlands framtid! Skolan blir mer teoretisk trots att det finns många barn som lär sig till exempel genom att rita.

Vilka värderingar har dina föräldrar gett dig?

– Att man ska möta alla personer och situationer utan fördomar. Jag är en sådan som gärna talar med kassabiträdet.

Vad skulle du skriva en insändare om i morgondagens Hbl?

– Jag skulle skriva om vardagshjältar. Det finns så många som bidrar till andra människors trivsel utan tack. Till exempel de som har sjuka anhöriga.

Är Finland ett rasistiskt land?

– Det finns rasism överallt. Rasism berättar att något i samhället är fel. Jag har sett människor som tillrättavisar andra i bussar och tåg och jag har bett dem låta bli.

Om du fick i uppgift att åtgärda ett mobbningsfall i en högstadieskola, hur skulle du gå tillväga?

– Mobbning är ofta långvarigt, och därför måste också stödet vara långvarigt. Det finns ofta ett större problem bakom mobbningen. Jag skulle fråga också mobbaren hur han eller hon mår.

Vilket är ditt finaste luciaminne?

– Min syster var Esbos lucia när jag var tio år. Jag tyckte att hon var den finaste lucian någonsin.

Här kan du höra Lilja Palmgren sjunga en julsång