Foto: Leif Weckström

I dag lanseras HBL+

När landets första specialdesignade digitala samhällsmagasin lanseras i dag pekar Hbl med hela handen på framtiden. Veckomagasinet för pekplattor riktar sig i synnerhet till dem som väljer bort pappret – men även trogna pappersanhängare låter sig snabbt charmas.

De redan frälsta pekplatteanvändarna borde vara lätta att kurtisera, men vi väljer att utsätta HBL+ för ett mer utmanande försök.

Vineta Björkstén och Tuula Pyörökivi är två pigga Esbopensionärer som aldrig varit i närkontakt med en pekplatta, men som modigt ställer upp för att testa hur de upplever att det digitala veckomagasinet fungerar som läsupplevelse. Båda är trogna vänner av Hbl – pappersvarianten vill säga – men Tuula erkänner att hon bara läser tidningen under veckosluten.

Damerna sveper i gång testet och låter pekfingret tala över innehållsförteckningen.

– Texten känns tydligare än i papperstidningen. Den liksom stiger upp ur skärmen, säger Vineta Björkstén spontant.

– Jag tycker pekplattan känns enklare än datorn, säger Tuula Pyörökivi.

Snart nog blir damerna så ivriga att de bläddrar i kors. Den ena vill bläddra nedåt på skärmen för att gå närmare in i texten medan den andra bläddrar från höger till vänster för att gå vidare. Pekdatorn snurrar förvirrat och damerna skrattar. Bara att börja om från början.

Yta och djup

Materialet i veckomagasinet sållas fram ur hela KSF-paletten: Hufvudstadsbladet, Borgåbladet, Västra Nyland, och Östra Nyland. Dessutom ingår artiklar ur Forum för ekonomi och teknik samt unikt material som är producerat specifikt för HBL+.

Magasinet bjuder varje vecka på temahelheter, på personporträtt och kulturartiklar. Devisen är Det svenska i Finland, på svenska om Finland.

– HBL+ ger kvalitetsläsning, analys och fördjupning, sammanfattar Malin Wikström som är redaktör för HBL+.

Premiärnumret innehåller bland annat ett reportage om läckra bakelser, temasatsningen handlar om hur man hanterar förlust genom att fotografera, och för första gången i historien kan man läsa den finlandssvenska serien Basses bästa på pekplatta.

Den visuella presentationen är en pärla som bygger på Hbl:s bildspråk samtidigt som den erbjuder lösningar som inte är möjliga i papperstidningen: fler bilder och interaktiv grafik till exempel.

– Det är roligt med fina bilder, tycker testpatrullen. Om det bara är text orkar man inte läsa.

Damerna vill också påminna om hur viktigt det är att satsa på informationen som hör ihop med bilden.

– En bra bildtext kan väcka ens intresse även om man inte hade tänkt läsa artikeln från början. När man är äldre vill man nämligen bli väckt direkt. Eller som en bekant sa: Jag har redan sett alla bilder och alla texter. Därför måste man genast bli fångad.

– Det ser fint ut, men att stirra på en sådan här yta är illa för den med torra ögon, påpekar Vineta Björkstén efter en stund.
Som ordförande för Hagalunds pensionärsförening är hon van att tänka på de äldres välbefinnande.

– Men en fördel är att du kan förstora texten, förklarar Hbl:s chefredaktör Jens Berg som följer med testet.

Det är bara att trycka på plus-märket så blir texten större.

– Och så hålls den lika stor även om man bläddrar vidare? undrar försökskaninerna.

Självklart.

– Vad kostar förresten en sådan här pekplatta, frågar Björkstén till slut.

En pekplatta laddad med HBL+ låter inte längre som en helt utopistisk tanke när årets önskelista snart ska skickas i väg till julgubben.

Läs mer om HBL+ på hbl.fi/plus.

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Regler för kommentarer

Välkommen till debatten på Hbl.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Hbl:s redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom Hbl är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på Hbl.fi, i Hufvudstadsbladet eller i andra KSF Media publikationer.Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.
 • använda osakliga användarnamn (signaturer).Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar genom att klicka på flaggsymbolen invid kommentaren. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi. Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av flera svenskspråkiga nyhetssajter. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.Hur syns mitt namn eller signatur: Det är endast möjligt att kommentera artiklar om du skapat ett digitalt konto och loggat in. Utgångsläget är att ditt förnamn och efternamn syns när du kommenterar, men du kan också välja att använda en signatur om du inte vill uppge ditt riktiga namn.Hur ändrar jag min signatur: På hbl.fi, klicka till Mitt konto-knappen uppe till höger och välj Regigera kontouppgifter. Välj Personlig information. Längst ner på sidan kan du ange Signatur för kommentarer. Klicka på Spara. Notera att du vid varje kommentering fritt kan välja signatur.Så behandlar vi din signatur Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Vi förbehåller oss rätten att kontakta dig.