Foto: Tor Wennström

Häkämies lobbar mot "eget" ministerium

Främsta måltavlan för nyutnämnda arbetsgivarbasen Jyri Häkämies lobbyverksamhet blir hans nuvarande ministerium, Näringsministeriet. Rättslärda ser stora risker för statsrådets förtroende, men statsminister Jyrki Katainen ser inga problem.

– EK är den ledande lobbyorganisationen som speciellt bearbetar näringsministeriet. Det innebär att Jyri Häkämies (Saml) börjar lobba mot sina nuvarande kolleger och närmaste män på ministeriet, säger Niklas Bruun, professor i privaträtt vid Helsingfors universitet.

– Det kan lätt uppstå en misstanke att han har en extra fördel som tidigare näringsminister.

Statsminister Jyrki Katainen (Saml) avfärdade problemet vid en presskonferens med att det råder en fullständig öppenhet i fallet Häkämies.

– Personligen stör det mig inte att han övergår till lobbying.

Häkämies själv hänvisade till att det måste vara möjligt för en minister att bli EK:s vd eftersom det är möjligt för FFC:s ordförande (Lauri Ihalainen) att bli minister.

Enligt Bruun är fallet Häkämies ett skolexempel på en intressekonflikt mellan det offentliga och det privata.

– Men det finns inga regler att tillgripa. När Matti Vanhanen gick över till Familjeföretagarnas förbund uppstod det inte ens en diskussion om saken.

– Man kan diskutera hur lång karenstiden ska vara, men det är rimligt med en "cooling off"-period.

– Att politiska tungviktare väljs in i den privata sektorn beror på att de sitter på ett socialt kapital och har ett nätverk som intresseorganisationen räknar med att ger utdelning, säger Nikodemus Solitander, som forskar i företagsansvar och företagsetik vid Hanken.

Han säger att huvudsaken är att politikern, i detta fall Häkämies, inser att det finns en risk för etiska spänningar och inte avfärdar frågorna som bagateller.

Läs mera i lördagens papperstidning.