Max Whittaker/ LEHTIKUVA / Getty Images/AFP

Valobservatörer kritiserar USA-valet

Bland annat pekar observatörerna på att många väljare finns upptagna i vallängder i flera delstater och att omkring 50 miljoner av de cirka 237 miljonerna röstberättigade inte var registrerade alls.

Valobservatörerna från OSSE är i stort nöjda med hur det amerikanska presidentvalet genomfördes, men är samtidigt kritiska på en rad punkter. 

Det finns allvarliga bekymmer med saker som rösträtten, röstlängder, öppenheten kring finansieringen av valkampanjer, kontrollräkning och de internationella observatörernas möjligheter, sade ledaren för OSSE:s observatörer Daan Everts.  Själv fick de veta att de inte var välkomna i åtta stater.  

I vissa stater fick dömda personer som avtjänat sitt straff inte rösta, vilket strider mot internationella normer.


OSSE tar också upp kraven på hur väljarna ska legitimera sig vid vallokalerna där många avvisades.

Valövervakarna är inte imponerade av hur de själva behandlades. Texas hotade inför valet med att gripa de observatörer som närmade sig vallokalerna och i Alabama, Florida, Iowa, Michigan, Mississippi Ohio och Pennsylvania fick de heller inte följa valet.

- Jag vill på det bestämdaste tillbakavisa uppfattningen att vi är ett gäng FN-inkräktare från en annan planet, sade Everts.