Foto: Colourbox

Redan små mängder alkohol kan öka cancerrisk

Ett glas vin eller en öl om dagen misstänks kunna öka risken för cancer. Redan vid låga halter av alkohol kan skador uppstå på arvsmassan, enligt en forskningsstudie som gjorts på råttor.

Forskare i Sverige har  kommit fram till resultaten i samarbete med europeiska kollegor. Rönen har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Carcinogenesis.

Råttorna i försöket fick under fyra veckor dricka vatten som innehöll tio procent alkohol. Skadorna på arvsmassan ökade omkring tre gånger jämfört med de råttor som fått vanligt vatten att dricka.

Professor Dag Jenssen vid institutionen för genetik, mikrobiologi och toxikologi vid Stockholms universitet har lett studien. Han berättar att man nu vill studera frivilliga försökspersoner med olika alkoholintag, och se hur deras matvanor påverkar alkoholens effekter.

– Det väcker frågan hur mycket skador vi får när vi dricker öl eller vin till maten varje dag, säger Jenssen i ett pressmeddelande.

När arvsmassan skadas är det ett första steg som ökar risken för att cancer uppstår i längden.