Foto: Karl Vilhjàlmsson. Klicka på bilden för att se bildspelet.

Nr 4: "Jag gillar att sjunga när jag kör bil"

Luciakandidat Susanna Österman från Lojo vill leva ett liv fullspäckat med upplevelser så att hon kan berätta historier för sina barnbarn. Österman kommer aldrig att glömma den kontakt hon fick med en äldre kvinna när hon lussade på ett sjukhus.

Vad anser du om årets insamlingsmål, äldre som är ensamma ofrivilligt?

– Det är bra, ingen ska behöva vara ensam. Det borde finnas någon som kan lyssna, som bryr sig och som man kan dela sina dåliga och bra dagar med.Hur skulle du beskriva ditt musikintresse?

– Jag har alltid sjungit i körer och på julfester. År 2010 var jag Lojos lucia. Jag gillar att sjunga och gör det när jag kör bil. Jag skulle gärna ta sånglektioner.

Vilken aktivitet skulle du göra obligatorisk på ett äldreboende?

– Stunder tillsammans där de får dela med sig av sina minnen eller sjunga. Ett gemensamt program där alla beaktas.

Om du fick planera en dagismåltid, vad skulle barnen få äta?

– Hemlagade köttbullar, mos, grönsallad (för att det är nyttigt) och plättar till efterrätt. Det viktigaste är att barnen får näringsrik mat och att de äter den!

Kan du nämna en vändpunkt i ditt liv?

– Jag var ganska blyg som liten. När jag började högstadiet blev jag modigare och tog fler initiativ. Jag vågade säga mina åsikter.

Vilket är ditt favoritord?

– Ljuvligt. Det låter vackert.

Kandidat 4
Susanna Österman
  • Ålder: 19
  • Familj: Mamma, pappa, storebror, katten Molly.
  • Hemort: Lojo
  • Gör: Vikarierar i lågstadier, kassajobb på Citymarket. Ska studera till klasslärare i Vasa nästa år.
  • Musikintresse: Har alltid varit med i körer.
  •  Anmäld av: Min gudmor.
  •  Dold talang: Jag är ganska vig och kan gå ner i spagat. Som barn dansade jag balett.

Vilka sajter besöker du ofta?

– Facebook, kompisars bloggar, nyheter och ibland nätbutiker. Många av mina vänner har börjat studera och flyttat bort från Lojo.

Vad hoppas du ha uppnått i livet om tio år?

– Att jag blivit klasslärare, hittat en ljuvlig man och kanske fått en familj. Jag har alltid drömt om ett stort och fint hus för jag älskar inredning. Jag hoppas också att jag blir vald till Finlands lucia 2012. För mig är det viktigt att samla erfarenheter så att jag inte ångrar något senare i livet. Jag vill ha minnen jag kan dela med mig av till mina barn och barnbarn.

Kan en pojke vara lucia?

– Nej jag tycker att vi ska behålla luciatraditionen i dess nuvarande form. Flickor och pojkar har olika sångröster. Men stjärngossar kan de vara.

Vad borde staten satsa på för att finländarna ska må bättre?

– Skapa jobb åt alla, tillräckligt med studieplatser för unga och vård för de äldre. Se till att ge dem stöd i god tid så att de inte hamnar utanför.

Vilka värderingar har dina föräldrar gett dig?

– Omtänksamhet, ärlighet, hjälpsamhet att respektera äldre. Tänk på andra och inte bara dig själv.

Vad skulle du skriva en insändare om i morgondagens Hbl?

– Om skolmaten. Gör den mer näringsrik och låt den inte stå framme för länge. Den innehåller mycket tillsatsämnen. Satsa på hemlagad mat. Det är viktigt att eleverna orkar. Jag kommer själv ihåg maten från skoltiden, det var inte länge man hölls mätt på den.

Är Finland ett rasistiskt land?

– Nej det tycker jag inte.

Om du fick i uppgift att åtgärda ett mobbningsfall i en högstadieskola, hur skulle du gå tillväga?

– Tala enskilt med de inblandade. Försöka få mobbaren att förstå hur det känns att bli mobbad. Som lärare skulle jag göra mitt allt för att se till att mobbningen inte fortsätter.

Vilket är ditt finaste luciaminne?

– År 2010 var jag Lojos lucia. När vi lussade på Lojos sjukhus tog en sängliggande dam min hand och sade: "Oj om man kunde få somna bort till den här vackra sången." Jag reagerade kraftigt på hennes ord. Då slog det mig hur mycket lussande betyder för äldre. Jag minns också luciakröningen 2010 i Virkby kyrka. Då vi tågade in steg alla upp och såg glada ut.

Här kan du höra Susanna Österman sjunga en julsång