Foto: Karl Vilhjàlmsson. Klicka på bilden för att se bildspelet!

Luciakandidat 3: ”Le så ler livet tillbaka!”

Lizette Krooks starkaste instrument är rösten. Som skolpolitiker vill hon jobba för ungdomarnas mentala hälsa och för lokaltrafiken i hemstaden Vasa.

Vad anser du om årets insamlingsmål, ofrivilligt ensamma äldre?

– Alla ska känna sig uppskattade och bli ihågkomna, så årets insamlingsmål är utmärkt.

Hur skulle du beskriva ditt musikintresse?

– Jag brukade sjunga och dansa redan som liten. När jag var 14 började jag ta sånglektioner och pianolektioner.

Vilken aktivitet skulle du vilja göra obligatorisk på ett äldreboende?

– Jag skulle nog införa musikalteater. I teater får man utrycka sina känslor. Man lär känna varandra och får känna samhörighet. I musikteater ingår dessutom dans och sång.

Om du fick planera en dagismåltid, vad skulle barnen få äta?

– Jag tänker mycket på hälsan, så måltiden skulle bli enligt tallriksmodellen. Mina kusiner gillar potatismos och köttbullar. Salladen skulle vara dekorerad jättefint. Dessutom skulle jag bjuda på efterrätt.

Kan du nämna en vändpunkt i ditt liv?

Bakgrund
Lizette Krooks
  •  Ålder: 18.
  • Familj: Mamma, Pappa och storebror.
  • Hemort: Vasa.
  •  Gör: Abiturient.
  • Musikintresse: Går på musiklinjen i Vasa övningsskola, sång som huvudinstrument.
  • Anmäld av: Ann-Sofie Nygård.
  • Dold talang: Brinner för fotografering.
  • Skriver blogg.

– Att börja gymnasiet var en stor vändpunkt för mig. Alla vänner splittrades mellan två skolor vilket kändes utmanande. I samma veva blev musiken väldigt viktig för mig. Jag blev också aktiv inom skolpolitiken.

Vilket är ditt favoritord?

– Solidaritet. Jag tycker att rättvisa och respekt är viktigt. Man behöver inte tycka om, men man måste  acceptera alla människor.

Vilka sajter besöker du ofta?

– Blondinbellas blogg har jag läst länge. Jag har läst hennes böcker också, och jag tycker att hon är väldigt sporrande. Hon skriver mycket om självkänsla.

Vad hoppas du ha uppnått i livet om tio år?

– Jag hoppas att alla mina familjemedlemmar är vid liv. Jag kommer att ha samma kompisar som nu, men jag tror att jag har hittat många nya också. Jag vill studera psykologi. Och så vill jag förstås att  musik fortfarande är en del av min vardag.

Kan en pojke vara Lucia?

– Jo, det tycker jag nog. Utseende borde inte spela någon roll i valet av Lucia. Det skulle vara väldigt modigt av en pojke att ställa upp. Men å andra sidan är Lucia en flicka enligt traditionen. Nu blev jag osäker! Pojkar kan delta i luciatåget som stjärngossar.

Vad borde staten satsa på för att finländarna ska må bättre?

– Mera pengar borde satsas på ungas mentala hälsa. Om jag skulle få en bunt pengar skulle jag åka runt och föreläsa om självkänsla och om vad det är som kan få en att må dåligt.

Vilka värderingar har dina föräldrar gett dig?

– Jag har en väldigt stor släkt, och vi håller kontakt med varandra genom att ha stora familjemiddagar. Mina föräldrar har också lärt mig att sikta högt och att tro på mig själv.

Vad skulle du skriva en insändare om i morgondagens Hbl?

– Jag skulle nog skriva om hur viktigt det är att det finns ett brett kulturutbud. Jag såg nyligen Romeo och Julia på Nationaloperan i Helsingfors. Den var vacker och välgjord. Man såg verkligen att mycket tid och arbete krävs för att få ihop något fint.

Är Finland ett rasistiskt land?

– Det är nog det ibland. Jag har inte sett rasism med egna ögon, men jag har hört om det och det gör mig arg. Finland borde bli lite mindre främlingsfientligt.

Om du fick i uppgift att åtgärda ett mobbningsfall i en högstadieskola, hur skulle du gå tillväga?

– Det är mobbarna som mår dåligt. Jag skulle tillkalla professionella vuxna, till exempel kuratorer och psykologer. Sedan skulle jag tala med alla inblandade.

Vilket är ditt finaste luciaminne?

– Jag var Brages Lucia år 2010. Jag fick rida genom staden på hästen Minetta. Vi red till stadshuset där vi lekte ringlekar med folk i alla åldersgrupper.

Här kan du höra Lizette Krooks sjunga en julsång