"Kampanjerna blir bara fulare"

USA-experten Andreas Elfving chattade med Hbl:s läsare på onsdag morgon. – Det var bra frågor om presidentvalet, men jag hade väntat mig fler om kongressvalet, sade Elfving efteråt.

Här är ett urval av de drygt 50 frågorna som Elfving hann svara på.

Robin:
-Får Obama mer makt att genomföra sin agenda nu, vad tror du?
Svar:
- Obama har säkert ett större politiskt mod nu när han inte behöver tänka på återval - men kongressen är fortfarande delad, så han behöver få samarbete till stånd

Seb:
Många medier i USA har varit väldigt vinklade för endera kandidaten. Många medier i USA har varit väldigt vinklade för endera kandidaten. Kan nyhetskonsumenterna förhålla sig till det, eller är det många som faktiskt upplever som "katastrof" om "fel" president blir vald?

Svar:
Man kan välja att leva i sin egen "bubbla" om man vill - högern tittar på FOX News och vänstern på MSNBC - och övriga försöker balansera mellan dessa. Det är förstås farligt om man blir helt isolerad i sitt eget tänkande. Valsystemet inbjuder till väldigt tydliga skillnader i retoriken mellan kandidaterna - armageddon ifall den andra blir vald... Men i praktiken är systemet ganska stabilt efter valet, man måste kompromissa för att få nåt gjort.
Nina: 
Vad tror du beror på att man i USA är så mera emotionell när det kommer till presidentvalet? Jämfört med Finland alltså.
Svar:
Politik spelar en större roll i folks liv - det är samtidigt underhållning. TV är fyllt av politiska program på ett helt annat sätt än här. Det leder till att man får en mera emotionell kontakt till sina politiska åsikter. Vi har en tradition av konsensus här som inte alls finns där - det påverkar också.
Robin:
Varför förlorade Romney?
Svar:
Romney var inte rätt kandidat för tiderna - han var inte tillräckligt trovärdig för högern, och mittenväljarna avskräcktes av hans primärvalskampanj... USA förändras och med bara vita män vinner man inte mera - så där grovt förenklat...

Maja: 
Brukar det alltid vara så svartvitt som det kändes i det här valet? Och efter en så delad och svartvit kampanj – hur ska Obama klara av att vara hela landets president?

Kampanjerna blir allt fulare - och dyrare. Det här var nog den fulaste kampanjen på länge - avsaknaden av sakfrågor var stor... Obama måste också bli bättre på samarbete - och att bjuda in republikanerna till samarbete - det har inte varit hans starka sida. Han har iofs inte fått mycket incentiv av republikanerna heller :)

Roland: 
Vasa trakten i Österbotten kännetecknas av att vara ett s.k. energikluster bl.a vindkraft. Är Obama en bättre president än Romney i det hänseendet för Vasa?
Svar:
Obama har talat mera för rena energikällor - och energiklustret i Vasatrakten hör till världsledarna i ämnet - så visst! Kör hårt! Romeny talar mera om olja, gas och kol...

Eivor : 
I val är ju alltid någon vinnare och förlorare. För att gå vidare i ett gemensamt arbete för det egna landet är det ju viktigt att man räcker varann handen och förstår att jobba tillsammans för en bättre framtid för ALLA. Har republikanerna den viljan att bita i det sura äpplet,men ändå gå vidare och hitta gemensamma frågor att med verklig vilja jobba tillsammans trots att senaten och representanthuset har olika maktbalans?
Svar:
Republikanerna står inför ett vägskäl - skall man fortsätta som förr, och irritera de väljare man måste vinna i kommande val - eller väljer man att samarbeta. Jag tror man i början bråkar, men snart inser att man kanske vill vinna igen och ändrar kurs...
Du kan se hela chatten på webben: http://hbl.fi/live/presidentvalet-i-usa-2012