Uträttat värv. Dwayne Lee och Anita Najja har lagt sina röster och säger att det nu bara gäller att hålla tummarna för att rätt man vinner. Foto: Cata Portin

"Vi måste få ordning på ekonomin"

Väljarna i sydöstra Las Vegas är eniga oberoende av hur de röstade. En bättre ekonomi är prioriteten för de kommande fyra åren. Det behövs fler jobb, säger Anita Najja.

Klockan är inte ens åtta på morgonen men solen gassar het över parkeringsplatsen utanför Cambridge Recreational Center i sydöstra Las Vegas. Inne i centrets gymnastiksal står röstningsmaskinerna på rad, med instruktioner på engelska, spanska och tagalog.

En timme efter att vallokalerna öppnats droppar väljarna in en och en. Efter förrättat värv får alla ett stort klistermärke med texten "I voted" (Jag röstade).

Susan Ashworth bär sitt märke synligt på sin rosa tröja när hon stiger ut tillbaka i solskenet.

– Vi måste få ordning på ekonomin, det är det allra viktigaste under de kommande åren.

Den ökande hemlösheten i Las Vegas oroar henne.

– Det är så många som förlorat jobbet. Människor med yrkeskunskap går arbetslösa. Så jag röstade på Mitt Romney, säger hon och hastar iväg till bilen.
 

Personlig tragedi

Dwayne Lee och Anita Najja är också bekymrade över ekonomin, men Lee säger att hans allra största prioritet för de nästa fyra åren är sjukvårdskostnaderna.

– Det måste bli billigare att gå till läkaren och få mediciner.

Anita Najja flikar in att Lees bror dog för några veckor sedan eftersom han inte hade råd med den vård han behövde.

– Han skickades hem eftersom han inte hade någon sjukförsäkring. Och några dagar senare dog han.

Najja och Dwayne berättar inte vem det röstat på, men det är lätt att läsa mellan raderna att det är Barack Obama som har fått deras röst.

– Vi måste få ordentlig lärare till skolorna så barnen hålls kvar i skolorna. Då har de lättare att få jobb, säger Dwayne.

– Nu gäller det bara att hålla tummarna för att rätt man vinner, säger Najja.

Brian Tobi har bråttom till jobbet, men han hinner säga att ekonomin är avgörande för han röstningsbeslut och för vad han önskar sig för USA.

– Största delen av min familj bor nära Detroit så de bilindustrins problem har berört oss alla. Det ser ju lite bättre ut ekonomiskt nu, så jag hoppas den utvecklingen fortsätter.

Granskar systematiska fel

På varje vallokal sitter det också observatörer från partierna och från organisationer. De har som uppgift att granska att allting går rätt till.

– Vi ser till att ingen skickas bort utan att få rösta och kollar vad orsaken är om någon nekas. Vi ser också till att ingen måste visa id för det är en stor fråga här. Enligt lagen behöver man inte visa id så ingen får heller fråga efter det, säger en observatör från Obamas kampanj.

Hon säger att hon hoppas på en tråkig dag där hon är helt överflödig.

– Vårt uppdrag är främst att se till att det inte finns systematiska problem.