Foto: Cata Portin. Ivern är stor när barnkören uppträder på granatäppelfestivalen i Moapa Valley. Sammanhållningen i mormonsamhällena är stark och som utomstående märks man genast.

”USA vacklar vid en avgrund”

Mitt Romney kan i dag göra historia genom att väljas till USA:s första mormonpresident. I Nevadas mormon-områden är stödet för honom så gott som absolut, men alla säger att det är politiken som avgör.

Moapa Valley/Las Vegas

Den gassande solen steker över buskarna och de avhuggna stenklipporna i öknen. Det är långt mellan de små samhällena i den så kallade mormonkorridoren i Moapa Valley, i utkanten av den mäktiga Mojaveöknen. I huvudorten Overton är det ödsligt tomt på gatorna, det enda som rör sig är en gammal man som försöker manövrera sin rollator upp på trottoaren.

Men tio kilometer längre bort är det liv och rörelse. Det är dags för den årliga granatäppelfestivalen och familjerna strömmar till för att äta, köpa hantverk och umgås.

På sportplanen stämmer Moapa Valleys barnkör upp i ett potpurri med filmtema och den ivriga koreografin lockar fram leenden hos hela publiken. De flesta känner varandra.

– Vi har en stark sammanhållning här, säger Kathy Leavitt.

Hon tar en paus från kommersen medan dottern Candy Evans och barnbarnen Kessa Evans och Sarah Goodridge är fullt upptagna med att ge smakprov av granatäppelsylt åt förbipasserande. Som de flesta här är Leavitt också mormon, och stöder Mitt Romney.

– Att Mitt Romney är mormon är inte viktigt, det som är viktigt är att han är en god man och en rättfärdig man, säger Kathy Leavitt.

Här i Moapa Valley har demokraternas Barack Obama inte många röster att vänta sig.

– Det behövs ärlighet i Vita huset och det har vi inte nu, säger Leavitt och räknar upp sjukvårdsreformen och den svaga ekonomin som Obamas största problem.

Polisen Will, även han mormon, är oroad över hur den svaga ekonomin slår till på lokalnivå.

– Här i Moapa Valley är det så många som blivit tvångsvräkta att fastighetsskatten blir mindre än beräknat. Vi måste klara oss med färre poliser, brandmän och ambulanser. Tryggheten blir lidande.

För honom är Romney det självklara alternativet, men inte på grund av religionen utan politiken.

– Landet vacklar på kanten till en avgrund och nu behövs det en god ledare mer än någonsin.

Kyrkan tar inte ställning politiskt, och Will vill inte heller ge efternamn eller synas på bild för att inte blanda ihop religion och politik.

Mitt Romney själv har inte gjort någon stor affär av sin religion, men speciellt under primärvalet både i år och för fyra år sedan har motståndarna varit desto högljuddare. Inom Tea Party-högerfalangen är många av de evangeliskt kristna misstänksamma mot mormonismen, som de kallar irrlära.

Efter att Romney valdes till presidentkandidat har kritiken i stort sett tystnat, och opinionsundersökningar visar att hans religion inte är ett stort problem för de flesta väljare. På 1960-talet tampades John F Kennedy med samma problem då många förfasade sig över tanken på en katolsk president.

Inflytandet minskar

Mormonerna brukar gå nästan mangrant till valurnorna och i Nevada har deras inflytande därför länge varit större än andelen av befolkningen. Men under de senaste åren har befolkningen ökar kraftigt och mormonernas andel sjunkit från 12 procent till 7 procent.

– Ju fler invånare staten har, des-to mindre kommer deras inflytande att bli. De kan egentligen inte öka sin röstandel heller eftersom valdeltagandet redan är så högt, säger David Damore, viceprofessor i statskunskap på University of Nevada Las Vegas.

Däremot kan mormonerna i Nevada påverka det republikanska primärvalet genom att gå man ur huse, och stödet för Romney beräknas ha varit mellan 90 och 95 procent i år.

Också i Las Vegas har mormonerna ett starkt nätverk. Jenny Tyler säger att det känns tryggt att veta att församlingen håller reda på sina medlemmar.

– I vissa andra kyrkor är folk mer anonyma och ingen vet riktigt vem som hör till församlingen. Så är det inte hos oss. Det här är en livsstil, säger Tyler, som jobbar som assistent på en skola.

De detaljerade reglerna kring hur livet ska levas är enligt henne inget problem.

– Det är ingen som kontrollerar vardagen. Men många gånger dagligen ber jag Gud om hjälp med hur jag ska tackla dagliga ärenden.

Det är något hon anser att USA:s president också borde göra, och hon hoppas på Romney.

– Jag respekterar alla som tror på Gud, ber och söker andlig vägledning varje dag. Av alla jobb i världen är väl jobbet som USA:s president det där man behöver mest gudomlig rådgivning av alla.