Foto: Lehtikuva/AFP/Rogerio Barbosa. Valdagens första röster i 2012 års amerikanska presidentval har redan lagts – i det lilla New Hampshiresamhället Dixville Notch. Barack Obama och Mitt Romney fick fem röster var.

Jämnt mellan Obama och Romney på valdagen

De första vallokalerna öppnade vid sextiden lokal tid i nio delstater.

Bland de första delstaterna där röstningen har startat finns Virginia, New Hampshire och Kentucky.

Valdagen har startat i Dixville, New Hampshire. Valet var över på några minuter i dag. Resultatet blev jämnt för första gången i historien enligt AFP, en fingervisning om den minimala skillnaden mellan kandidaterna i loppet som snart ska vara avgjort.

På några ställen i New Hampshire inleddes röstandet redan vid midnatt lokal tid.

Tack vare en undantagsregel utfärdad av guvernör Andrew Cuomo får invånare i New York som drabbats av stormen Sandy rösta i vilken vallokal som helst i delstaten. Det enda som krävs är att de skriver på ett intyg. Cuomo grundade beslutet på oron för att hundratusentals invånare i delstaten annars skulle berövas sin rösträtt eftersom deras vallokaler skadats i stormen.

Samtidigt utlovar opinionsmätningarna inför valet en ytterst jämn kamp.

Kampen blir hårdast i de så kallade vågmästarstaterna, av vilka Ohio anses vara en av de viktigaste. Där ger de senaste opinionsmätningarna Obama en ledning med 48–44 procent.

Vem som vinner valet torde klarna på onsdagsmorgonen klockan 5–9 finsk tid.