Foto: Karl Vilhjàlmsson. Klicka på bilden för att se bildspelet!

"Ingen förtjänar att vara ensam"

Luciakandidat Julia Hanhikoski från Karleby föreslår skratterapi på äldreboenden. Influenserna från hennes musikaliska familj är stora: som litet barn lärde hon sig sjunga innan hon kunde tala.

Vad anser du om årets insamlingsmål, äldre som är ofrivilligt ensamma?

– Det finns så många äldre som är ensamma. Ingen förtjänar det. Det är viktigt att ta vara på tiden med mor- och farföräldrarna. De har upplevt så mycket.

Hur skulle du beskriva ditt musikintresse?

– Jag kommer från en musikalisk familj. Mina föräldrar jobbar i Mellersta Österbottens kammarorkester och själv har jag provat på många instrument. Mamma har berättat att jag kunde sjunga innan jag började tala. Nu tar jag sånglektioner på konservatoriet. Ibland leder jag lovsången i församlingen.

Vilken aktivitet skulle du göra obligatorisk på ett äldreboende?

– Något slags skratterapi. Jag tycker också att äldre ska få tala om saker, till exempel om de upplever att deras hälsa försämrats.

Om du fick planera en dagismåltid, vad skulle barnen få äta?

– Köttbullar och potatismos, något som alla tycker om.

Kan du nämna en vändpunkt i ditt liv?

KANDIDAT 2
Julia Hanhikoski
  • Ålder: 18.
  • Familj: Mamma, pappa, storebror, lillasyster och hunden Luna.
  • Hemort: Karleby.
  • Gör: Går sista året i gymnasiet.
  • Musikintresse: Sånglektioner på konservatoriet.
  • Anmäld av: Svenska församlingens kantor Kristina Klingenberg.
  • Dold talang: Som treåring lärde jag mig vissla samtidigt som jag grät.

– När en familjemedlem fick en allvarlig sjukdom insåg jag hur viktigt det är att man inom familjen stöder varandra och håller ihop.

Vilket är ditt favoritord?

– Nöjd. Jag tycker att man ska leva livet på ett sätt som gör en nöjd. Då behöver man inte ångra något. Inte behöver man fina bilar och lyxliv.

Vilka sajter besöker du ofta?

– Facebook och Instagram. Min syster har en blogg. Ibland följer jag med svenska bloggare, som Kenza, och kompisars bloggar. Jag läser också nyhetssajter.

Vad hoppas du ha uppnått i livet om tio år?

– Att jag rest runt i världen, vidgat mina vyer, fått göra det jag vill och skänkt glädje åt andra. Och så en familj förstås.

Kan en pojke vara lucia?
– Å ena sidan går det inte ihop med traditionen. Åtminstone Finlands lucia hör ihop med Sicilien. Å andra sidan kunde båda könen utföra det här arbetet.

Vad borde staten satsa på för att finländarna ska må bättre?

– Sjukvården ska inte underskattas. Alla har rätt till vård. Staten kunde också jobba med ungdomars självkänsla och mera med äldre. Alla borde ha en kontaktperson.

Vilka värderingar har dina föräldrar gett dig?

– Att vara mig själv, stå på mig och inte vara för hård mot någon. Jag har fått en kristen uppfostran.

Vad skulle du skriva en insändare om i morgondagens Hbl?

– Jag skulle uppmuntra folk att rösta i luciavalet och poängtera att insamlingen är viktig. Man blir glad av att ge något smått och göra en liten tjänst.

Är Finland ett rasistiskt land?

– Både ja och nej, men det går inte att generalisera. Jag tycker alla borde få vara som de är oavsett hudfärg. Invandrarna kan påverka vilken bild de ger av sig själva – men det kan vi andra också göra.

Om du fick i uppgift att åtgärda ett mobbningsfall i en högstadieskola, hur skulle du gå till väga?

– Jag skulle fråga mobbaren varför hon eller han mobbar. Oftast handlar det inte om att vara elak, eleven har kanske problem hemma. Döm inte mobbaren, men få personen att förstå att ord kan såra.

Vilket är ditt finaste luciaminne?

– När jag var Karlebys lucia 2010 lussade vi på ett daghem. Barnen hade klippt ut våra ansikten från lappar och gjort dockor av dem. Efteråt gick pojkarna omkring med luciakronor. En annan upplevelse var på ett äldreboende. Senare fick jag höra att en tystlåten kvinna länge efter vårt besök gick och kramade en papperslapp i sin hand. Hon sov också med den. Det visade sig vara ett luciakort vi lämnat på boendet.

Här kan du höra Julia Hanhikoski sjunga en julsång.