Foto: AFP / Lehtikuva

Slutspurt i amerikanska presidentvalet

Dagen före USA:s presidentval hetsar Mitt Romney igenom fyra vågmästarstater och Barack Obama söker stöd i tre. Opinionsmätningarna ger Obama en viss fördel men allt handlar om valdeltagande.

Enligt New York Times opinionsexpert Nate Silver har demokraten Obama ett stabilt övertag i de avgörande vågmästarstaterna. Bland 22 färska mätningar från dessa områden ger 19 segern till Obama och två visar på oavgjort. Enbart en mätning från Florida ger segern till republikanen Romney.

De senaste jobbsiffrorna och orkanen Sandy anses ha spelat presidenten i händerna och Silver beräknar sannolikheten att Obama vinner presidentvalet till 83,7 procent. Men det finns även mätningar som visar på dött lopp eller fördel Romney. Oberoende Real Clear Politics sammanställning av tolv undersökningar ger Obama ett övertag på blygsamma 0,4 procentenheter.

Valet handlar till stor del om vilken kampanj som kan motivera väljarna att faktiskt gå och rösta. För Demokraterna är det viktigt att få kvinnor och minoritetsgrupper till valurnorna. Republikanerna organiserar transporter för många äldre och pensionerade militärer.