Presidentvalsresultatet klarnar på tisdag natt. Hbl.fi bevakar valet och läsarna kan chatta om resultatet på onsdag morgon. Foto: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / Saul LOEB

Chatta om valet på hbl.fi

USA-experten Andreas Elfving chattar med HBL:s läsare om det amerikanska valresultatet på onsdag morgon.

I två timmar, klockan 8–10, svarar Andreas Elfving på HBL-läsarnas frågor om det amerikanska presidentvalet. Resultatet klarnar under tisdag natt finsk tid och hinner därför inte till onsdagens papperstidning.

Elfvings USA-intresse började redan i högstadiet då han bandade CNN-program på TV nattetid. Han har studerat statskunskap med inriktning på USA och har genom förtroendeuppdrag i Metodistkyrkan rest mycket i landet de senaste 12 åren.

– Kyrkan är väldigt politisk i USA och jag har träffat många aktiva från båda lägren, säger Elfving.

Själva presidentkampanjen den här gången tycker han har varit ful och saknat fokus på sakfrågor. Elfving är så gott som säker på att Obama tar hem vinsten.

– Visst blir det spännande att se. Romneys stöd har ökat så det är rätt jämnt om man räknar antal röster nu. Men det ser ut som att Obama kommer att vinna de flesta nyckeldelstaterna och få fler elektorsröster.

Det kan alltså bli fråga om en liknande situation som år 2000 då Al Gore totalt fick fler röster av folket än vad George Bush fick, men Bush ändå säkrade elektorsrösterna genom att vinna rätt delstater.

Oberoende vem som vinner säger Elfving att USA inte står inför några dramatiska förändringar.

– Den amerikanska presidenten har stark ställning men är fortfarande beroende av representanthuset och senaten. När republikanerna antagligen har majoritet i representanthuset och demokraterna i senaten även efter valet är det i praktiken inte hemskt mycket som kan förändras eftersom man hela tiden måste kompromissa mellan de två lägren.