Pooley/ LEHTIKUVA

Starkt polariserat USA går till val

Mer tid för Barack Obamas hopp om förändring eller en ny väg för Amerika à la Mitt Romney? I vågmästarstaten Ohios huvudstad Columbus, där båda kandidaterna valspurtar, blir presidentvalets frågeställningar tydliga.

Hilliard utanför Columbus är helt avspärrat. I gatuhörnen står sheriffens bilar med tysta blinkande sirener, redo att bereda väg för presidentens kortege. En bit bort, vid entrén till marknadsplatsen Franklin County Fairground, huttrar Erin Converse. Hon kom lite för sent för att hinna gå igenom säkerhetskontrollen. Men när president Obamas stämma dånar från huset jublar hon.


- Kvinnors rättigheter är en av de viktigaste valfrågorna för mig. Jag har två döttrar, varje dag tänker jag på deras framtid. Jag tror på Barack Obama, säger hon.

Ohio-fokus

En halvtimme senare är mötet över och presidentens flaggprydda bil skyndar mot ytterligare två kampanjmöten i Colombusområdet. På gatorna går entusiaster med Obama-skyltar i händerna och motdemonstranter från Romneysidan.

Det är märkligt att tänka att tisdagens beslut om vem som ska styra världens enda supermakt kan komma att tas här, bland småhus, majsfält och låga shoppingcenter. Men presidentkandidaternas scheman för de sista dagarna talar sitt tydliga språk: Det är Ohio som gäller, det är den avgörande vågmästaren i denna historiskt jämna valrörelse som präglats av enorma reklambudgetar och negativa attacker. Både Mitt Romney och Obama cirklade runt delstaten i helgen och båda håller ytterligare valmöten här på måndag, presidenten i sällskap av rockartisten Bruce Springsteen.

Bu eller bä

Och när TT talar med väljare är det tydligt att vitt skilda verklighetsuppfattningar råder mellan demokrater och republikaner. Obamaväljare talar med värme om sjukförsäkringsreformen, den statliga räddningen av bilindustrin och presidentens stöd för arbetarklassen. Men Romneys anhängare är lika övertygade om att Obamas inslagna väg är fel. Många uttrycker förfäran över den ökande statsskulden, den långsamma jobbtillväxten och hanteringen av attentaten mot USA:s konsulat i Benghazi i Libyen.

- Jag har förhandsröstat på Mitt Romney. Skälen är så många: ekonomin, jobben, inflationen, slöseriet, säger Patricia Walters som till vardags jobbar med telekommunikation.

- Barack Obama är charmig. Men hans utrikespolitik är hemsk, för att inte tala om statsskulden.

Rea utanför

Walters står i en jättelik lagerbyggnad i det lilla samhället Etna, på andra sidan Columbus. Rockmusiken flödar och en enorm banderoll i form av amerikanska flaggan med texten "Jobb" väntar på scenen. När Mitt Romney äntligen går upp vet jublet inga gränser.

Romney talar fortfarande när metalldetektorerna utanför maskinlagret börjar plockas ner. Försäljarna av T-tröjor och kepsar rear ut sina varor, väl medvetna om att valdagen snart är här.

- Vi får många fler besök i Ohio nu än vid det förra valet. Det ska bli skönt när den här karusellen är över, konstaterar motorcykelpolis Matthew Beccaccio som står redo att eskortera Romney till nästa valmöte.