DN har samlat några valkampanjgrodor - kommer du ihåg fler?

Med amerikanska presidentvalskampanjer följer ofta grodor. Här är några från kampanjerna som gått.

 

 

Valkampanj i USA har inte varit fri från  grodor och klavertramp. Såväl presidentkandidaterna som andra amerikanska politiker har gett sina bidrag. DN.se listar några:

Richard Mourdock: Guds vilja om en kvinna blir gravid


– Livet är en gåva från Gud. Även om ett liv börjar i en så fruktansvärd händelse som våldtäkt så tror jag att det ändå är något som Gud avsett, sade republikanen.

Barack Obama och Mitt Romney tog avstånd från Mourdocks kommentar.

Todd Akin: Kvinnor blir inte gravida genom våldtäkter
 Todd Akin, republikansk kongressledamot från Missouri, hävdade i augusti att kvinnokroppen förhindrar en graviditet vid en ”riktig” våldtäkt.

– ....Om det är en riktig våldtäkt så har kvinnokroppen sätt att stänga ned hela den processen. Men låt oss säga att det inte fungerade. Jag tycker då att det ska bli något slags straff (för våldtäktsmannen), men att straffet ska riktas mot våldtäktsmannen, och inte vara en attack mot barnet, sade Todd Akin.

Mitt Romney: 47 procent av den amerikanska befolkningen är passiva bidragsmottagare

–  Det finns 47 procent av befolkningen som kommer att rösta på presidenten oavsett vad. Det finns 47 procent som håller med honom, som är beroende av staten, som tror att de är offer, som tror att staten har ett ansvar att ta hand om dem ...  Mitt jobb är inte att bry mig om de där människorna. Jag kommer aldrig att övertyga dem om att de ska ta personligt ansvar och ta hand om sina liv, fortsatte Romney.

Han blev senare tvungen att bortförklara uttalandet.


•  Mitt Romney: Jerusalem är Israels huvudstad

Mitt Romney: Varför kan man inte veva ner flygplansfönster?

Barack Obama: Motståndsrörelsen smugglades in i ”polska dödsläger”


En korrekt benämning skulle ha varit ett tyskt dödsläger i nazi-ockuperade Polen. Polens utrikesminister Radek Sikorski tog mycket illa upp.