Foto: Katja Lehto/Pohjolan Sanomat. Harri Tauriainen, sannfinländare i Kemi.

Rasismen knackar på lokalpolitikens dörr

Sannfinländarnas valseger drar in ett antal utpräglade invandringskritiker i lokalpolitiken. Det kan äventyra samarbetet och inflammera debattklimatet i flera kommuners fullmäktige, säger förtroendevalda som Hbl talat med.

Braksegern i kommunalvalet ger Sannfinländarna 752 nya platser i kommunernas fullmäktige över hela landet. Hur partiets främlingsfientliga falang klarade sig vet vi inte exakt, än mindre hur falangen ska göra politik.

I Helsingfors blev Jussi Halla-aho röstmagnet, sannolikt tack vare sin invandringspolitiska profil. Under fyra gemensamma år i stadsstyrelsen har Jan D. Oker-Blom (SFP) inte upplevt samarbetet som problematiskt.

– Vi har småpratat artigt och sakligt. Halla-aho uttalar sig sällan men då han säger något har det nästan alltid en invandringsaspekt.

I riksdagen lämnade Halla-aho nyligen in en motion om att skärpa utlänningslagen. Oker-Blom påpekar att de flesta frågor om invandring, flyktingar och integration avgörs just i riksdagen. Invandringskritik är svårare att omsätta i kommunalpolitiken. Därför ser han ingen större risk för att rasismen smyger in sig i finländsk lokalpolitik.

– Men det är tråkigt om debattklimatet försvåras på grund av någon gaphals.

Rasist röstmagnet i Kemi
Det vänsterstyrda Kemi blev taget på sängen, inte så mycket för att Sannfinländarnas grupp växte till sig från en person till fyra, som för att stadens röstmagnet Harri Tauriainen plötsligt blottade sina dolda sidor i offentligheten. Han kallar sig fosterländsk patriot, nationalist och rasrealist på sin hemsida. Han vill stoppa "den islamska invasionen" och betecknar "tvångsmångkultur" som landsförräderi.

Trots att Tauriainen har suttit fyra år i Kemi stadsfullmäktige har få av kollegerna anat sig till hans läggning. De ledamöter Hbl talar med beskriver honom som en tystlåten, tillbakadragen och rentav passiv ledamot.

– Samarbetet har varit problemfritt, han har varit en så osynlig och färglös grabb. Men efter det här vet man inte hur det blir, säger Aarne Pasanen (Saml).

Kemi har fört en progressiv migrationspolitik i flera år. Samtidigt har arbetslösheten ökat och skapat en frustration som går ut över stadens maktparti Vänsterförbundet. Tauriainen vill "skicka hem" utlänningarna och stoppa "den röda maskinen".

– Jag visste att Harri hör till Halla-ahos falang, men jag kunde inte ana att han ändrat sig så här mycket. Han är helt annorlunda i andra sammanhang. Vi fortsätter gärna samarbeta med honom men det blir tungt om han tänker driva de här frågorna hårt i fullmäktige, säger Sari Moisanen (VF).

 

Läs en längre version av artikeln i dagens tidning