Foto: Jukka Ritola/Ilkka

Han lånar ut pengar när banken inte vågar

Rune Westergård placerar sig på sjunde plats med en kapitalinkomst på 14,1 miljoner euro, långt före storfräsare som Björn Wahlroos.

Rune Westergård bor i Kvevlax, en liten by strax norr om Vasa. I Österbotten är han känd som teknikkonsultföretaget Citecs grundare.

Han grundade Citec tillsammans med kompanjonen Rolf Berg 1984.
De första åren växte Citec långsamt. Det skedde i skymundan, vid sidan av några av storföretagen i Vasa. ABB, Wärtsilä och KWH hörde tidigt till Citecs kunder.

I fjol sålde Rune Westergård största delen av sina aktier i Citec till Sentica Partners, ett riskkapitalbolag som verkar i Helsingfors.
– Citec är ett teknikkonsultföretag som i första hand verkar inom energisektorn, berättar Rune Westergård när Hbl når honom.

Rune Westergård är en ovanlig man. Normalt sett flyr de som hamnar högt uppe på listan över privatpersoner med de högsta kapitalinkomsterna journalisternas frågor. Rune Westergård ringer artigt tillbaka och svarar dessutom på frågorna.

Vad gör du med pengarna?
– Jag har återinvesterat en del av vinsten som riskkapital i Citec. De ville växa internationellt och behövde mer riskvilligt kapital.
Westergård har fortfarande en aktiv roll i företaget.

Citec växte under Westergårds 27 år som ägare från 2 anställda till mer än 1 000 anställda. Och expansionen fortsätter. I dag verkar Citec i Finland, Sverige, Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Ryssland och Indien.

Företagsängel
Westergård placerar också sina miljoner i unga tillväxtföretag.
– Bankerna kan inte ställa upp med pengar helt utan säkerhet. Jag kan det, säger Westergård.
Han är medlem i det finländska nätverket för affärsänglar, FIBAN. Föreningen bygger bryggor mellan riskkapitalister och unga entreprenörer.

Är det svårt för unga företagare att hitta riskkapital i Finland?

– Det är inte svårt om man har en bra idé och kan presentera den så att investerarna tror på den.
Det låter så enkelt när Rune Westergård säger det. Antagligen är det ohyggligt svårt.
Övervägde du inte att slå dig till ro på sommarstugan och bara njuta av pengarna?
– Det är inte det som driver mig. Visst har jag fått en större frihet nu när jag inte längre har det operativa ansvaret, men jag vill inte kalla mig pensionär.

Framgångssaga
Citec är bara ett av många tillväxtföretag i Vasas framgångssaga energikluster. De senaste 20 åren har det i Vasa vuxit fram ett energikluster som sysselsätter 10 000 personer.
– Vasa är en bra miljö för tillväxt inom energisektorn. Det har poppat upp många nya företag. Totalt finns det mer än 100 företag inom energiklustret.

Fler företag
På listan över finländarna med de allra högsta kapitalinkomsterna finns flera finlandssvenska namn som inte funnits med på listan tidigare.
Ulf Forsström i Esbo, som Hbl hade ett reportage om tidigare i år, sålde i fjol familjeföretaget Sultrade. Det gav honom en kapitalinkomst på 10,3 miljoner euro.
Lars-Olav Sebbas blev rik på att sälja företaget Finnmapp. Han placerar sig på 13 plats med en kapitalinkomst på 9,5 miljoner.
 

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Regler för kommentarer

Välkommen till debatten på Hbl.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Hbl:s redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom Hbl är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på Hbl.fi, i Hufvudstadsbladet eller i andra KSF Media publikationer.Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.
 • använda osakliga användarnamn (signaturer).Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar genom att klicka på flaggsymbolen invid kommentaren. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi. Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av flera svenskspråkiga nyhetssajter. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.Hur syns mitt namn eller signatur: Det är endast möjligt att kommentera artiklar om du skapat ett digitalt konto och loggat in. Utgångsläget är att ditt förnamn och efternamn syns när du kommenterar, men du kan också välja att använda en signatur om du inte vill uppge ditt riktiga namn.Hur ändrar jag min signatur: På hbl.fi, klicka till Mitt konto-knappen uppe till höger och välj Regigera kontouppgifter. Välj Personlig information. Längst ner på sidan kan du ange Signatur för kommentarer. Klicka på Spara. Notera att du vid varje kommentering fritt kan välja signatur.Så behandlar vi din signatur Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Vi förbehåller oss rätten att kontakta dig.