Foto: Jukka Ritola/Ilkka

Han lånar ut pengar när banken inte vågar

Rune Westergård placerar sig på sjunde plats med en kapitalinkomst på 14,1 miljoner euro, långt före storfräsare som Björn Wahlroos.

Rune Westergård bor i Kvevlax, en liten by strax norr om Vasa. I Österbotten är han känd som teknikkonsultföretaget Citecs grundare.

Han grundade Citec tillsammans med kompanjonen Rolf Berg 1984.
De första åren växte Citec långsamt. Det skedde i skymundan, vid sidan av några av storföretagen i Vasa. ABB, Wärtsilä och KWH hörde tidigt till Citecs kunder.

I fjol sålde Rune Westergård största delen av sina aktier i Citec till Sentica Partners, ett riskkapitalbolag som verkar i Helsingfors.
– Citec är ett teknikkonsultföretag som i första hand verkar inom energisektorn, berättar Rune Westergård när Hbl når honom.

Rune Westergård är en ovanlig man. Normalt sett flyr de som hamnar högt uppe på listan över privatpersoner med de högsta kapitalinkomsterna journalisternas frågor. Rune Westergård ringer artigt tillbaka och svarar dessutom på frågorna.

Vad gör du med pengarna?
– Jag har återinvesterat en del av vinsten som riskkapital i Citec. De ville växa internationellt och behövde mer riskvilligt kapital.
Westergård har fortfarande en aktiv roll i företaget.

Citec växte under Westergårds 27 år som ägare från 2 anställda till mer än 1 000 anställda. Och expansionen fortsätter. I dag verkar Citec i Finland, Sverige, Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Ryssland och Indien.

Företagsängel
Westergård placerar också sina miljoner i unga tillväxtföretag.
– Bankerna kan inte ställa upp med pengar helt utan säkerhet. Jag kan det, säger Westergård.
Han är medlem i det finländska nätverket för affärsänglar, FIBAN. Föreningen bygger bryggor mellan riskkapitalister och unga entreprenörer.

Är det svårt för unga företagare att hitta riskkapital i Finland?

– Det är inte svårt om man har en bra idé och kan presentera den så att investerarna tror på den.
Det låter så enkelt när Rune Westergård säger det. Antagligen är det ohyggligt svårt.
Övervägde du inte att slå dig till ro på sommarstugan och bara njuta av pengarna?
– Det är inte det som driver mig. Visst har jag fått en större frihet nu när jag inte längre har det operativa ansvaret, men jag vill inte kalla mig pensionär.

Framgångssaga
Citec är bara ett av många tillväxtföretag i Vasas framgångssaga energikluster. De senaste 20 åren har det i Vasa vuxit fram ett energikluster som sysselsätter 10 000 personer.
– Vasa är en bra miljö för tillväxt inom energisektorn. Det har poppat upp många nya företag. Totalt finns det mer än 100 företag inom energiklustret.

Fler företag
På listan över finländarna med de allra högsta kapitalinkomsterna finns flera finlandssvenska namn som inte funnits med på listan tidigare.
Ulf Forsström i Esbo, som Hbl hade ett reportage om tidigare i år, sålde i fjol familjeföretaget Sultrade. Det gav honom en kapitalinkomst på 10,3 miljoner euro.
Lars-Olav Sebbas blev rik på att sälja företaget Finnmapp. Han placerar sig på 13 plats med en kapitalinkomst på 9,5 miljoner.