LEHTIKUVA / Roni Lehti

Stiftelsen Åbo 2011: Statsbidrag användes rätt

Statsbidragen har inte missbrukats och det har inte förekommit några oklarheter i bokföringen under kulturhuvudstadsåret i Åbo. Det säger vd för stiftelsen Åbo 2011 Cay Sevón.

Turun Sanomat skrev på tisdagen att en del av medlen som beviljats kanske kommer att krävas tillbaka.

–Statens revisionsverk SRV gör tolkningen att om arrangemangen får utomstående finansiering minskar statens andel. Exempelvis priset vi fått av EU-kommissionen minskar statens andel, säger Sevón till FNB.

Sevón berättar att man i Åbo gjort på samma sätt som under Helsingfors kulturhuvudstadsår 2000.
–Då gjordes inte ens en revision.

Enligt SRV kan man använda statens medel först när alla andra pengar tagit slut.
–Det finns inte ett sådant alternativ att staten betalar för utgifterna och projektet kan använda avkastningen som det vill, säger revisionsrådet Pekka Ihalainen.

Sevón anser att SRV:s tolkning omvandlar statens understöd till en garanti. Det statliga bidraget skulle endast få användas om man inte får annan finansiering.

Han anser att Åbo knappast skulle ha fått kulturhuvudstadsåret om inte uppdelningen av finansieringen mellan staten, staden och privata aktörer skulle ha varit klar i ansökningsskedet.

Inga småsummor

Stiftelsens bokslut för fjolåret gick 6,3 miljoner euro på plus. Stiftelsen har haft rätt att använda vinsten till att avsluta projekten.
Ihalainen säger att man med medel från vinsten även finansierat projekt i år. Det är det här som bidragsvillkoren förbjuder. Sevón säger att man inte gjort på det sättet.

–Fortsatta projekt har betalats med medel från Åbo stad och privata aktörer, säger hon.
Ihalainen anser att det hela handlar om att pengarna som blivit över från kulturhuvudstadsåret inte är stiftelsens egna. Därför kan summan som krävs tillbaka bli stor.

–Men det rör sig inte om 6,3 miljoner euro, eftersom man först ska dra av utgifterna för att slutföra jubileumsåret och Åbo stads andel. Det är ändå frågan om en betydande summa, säger Ihalainen.
Stiftelsen anser att SRV är ute för tidigt eftersom den ännu inte gjort en ekonomisk slutrapport om projektet.