"Lucia tungt men roligt"

Under den traditionella De tios dag får luciakandidaterna från hela Finland träffa varandra och medierna för första gången. Fjolårets lucia kommer aldrig att glömma hur det var att skrida ner för trapporna till Domkyrkan efter kröningen i Helsingfors.

Tio förväntansfulla unga kvinnor drog i dag lott om sina kandidatnummer på Folkhälsans seniorhus i Helsingfors. Den här gången kommer luciakandidaterna från Helsingfors, Esbo, Lojo, Björneborg, Vasa, Korsholm och Karleby. Även i år går pengarna från luciainsamlingen till äldre som är ofrivilligt ensamma. I fjol lyckades kandidaterna och Folkhälsan samla in cirka 100 000 euro.

– Med kampanjen vill vi få fram att det inte är skamligt att vara ensam, säger kampanjchefen Margaretha Wildtgrube på Folkhälsan.

De tio kandidaterna fick också träffa fjolårets lucia Nora Peltola. Så här summerar hon upplevelsen av att vara Finlands lucia 2011:

– Luciavardagen är stressig men fin. Vi kunde lussa nio gånger per dag. Jag har varit med om fina händelser jag aldrig kommer att uppleva på nytt.

Hon berättar att det också kan vara tungt att vara lucia.

– En del saker var ganska jobbiga att se, till exempel besökte vi intensivvårdsavdelningen på Tölö sjukhus. Jag insåg att patienterna ändå känner värmen även om de är väldigt sjuka. Jag kände att de tar till sig det vi sprider.

Till de tio kandidaterna delar hon med sig av följande råd:

– Var er själva och för en bra kampanj, det är huvudsaken. Njut av att ni kommit så här långt – det här är något alla inte får vara med om. Se inte lucia som en tävling. Det kan också hända att ni hittar nya vänner, det hände mig med en av kandidaterna i fjol.

De enskilda kandidatintervjuerna publiceras i tidningen och på Hbl.fi från och med måndag. Då får läsarna även ett smakprov på kandidaternas sångförmåga.

Här är årets luciakandidater

1. Stella Björkman, 20, Helsingfors

2. Julia Hanhikoski, 18, Karleby

3. Lizette Krooks, 18, Vasa

4. Susanna Österman, 19, Lojo

5. Lilja Palmgren, 21, Esbo

6. Elin Håkans, 20, Korsholm

7. Elin Häggblom, 21, Karleby

8. Aino Ukkonen, 19, Esbo

9. Christa Lempinen, 19, Esbo

10. Johanna Kokkila, 18, Björneborg