Foto: LEHTIKUVA/Kimmo Mäntylä

SAS säljer ut för miljarder

SAS gör vinst under det tredje kvartalet och säljer tillgångar för flera miljarder kronor. Beskedet har fått SAS-aktien att lyfta starkt på börsen. Tidigare i dag var handeln avbruten.

I ett pressmeddelande uppger SAS att bolaget gör vinst under det tredje kvartalet. Vinsten uppgår till  568 miljoner kronor före skatt.

Dessutom skriver bolaget att man håller på att slutföra "en omfattande omstruktureringsplan" och planerar att sälja tillgångar utanför sin kärnverksamhet. De åtgärderna ska vara värda cirka tre miljarder kronor.

I morse stoppades handeln med SAS aktier efter ett beslut av Stockholmsbörsen. Motiveringen var att att börsen på det sättet ville "säkerställa en rättvis handel".

Det har skrivits en hel del om SAS ansträngda ekonomi den senaste tiden. På måndagen skrev till exempel nyhetsbyrån Bloomberg att  SAS ska presentera ett nytt sparprogram nästa månad och att krediter till ett värde av 661 miljoner dollar måste förnyas, uppger SvD.se.

Bolagets finansiärer har också uppgetts tveka kring nya lån till SAS.

SAS börsvärde har mer än halverats sedan årsskiftet och den senaste månaden har aktien fallet med 22 procent, uppger SvD.se. Men efter att SAS kom ut med sitt pressmeddelande på tisdagen steg aktiekursen som en raket. Vid lunchtid hade den stigit med över 17 procent.    

Enligt tidigare uppgifter presenterar SAS sitt delårsresultat den 8 november.