Skärmdump från Doxwise-videon

Rasistisk videodagbok upprör på webben

En video där en grupp unga finländska män grillar bredvid en hungerstrejkande afghansk man utanför riksdagshuset väcker upprörda reaktioner på webben.

I videon  sätter sig en grupp unga män utanför riksdagshuset för att grilla griskött och korv och dricka öl. De sätter sig strax intill en av de afghanska asylsökandena som hungerstrejkar i ett läger utanför riksdagshuset. Den hungerstrejkande afghanen kommer fram till männen för att värma sig vid grillen.

Männen i videon fäller uppenbart rasistiska kommentarer, frestar mannen med korv och griskött och försöker bjuda honom på öl. De avslutar med att springa nakna upp för riksdagshusets trappor.

Kortfilmen är en del av det nordiska projektet Doxwise. Fyra ungdomar mellan 18 och 27 från vart och ett av de fem nordiska länderna deltar.

Projektet har fått understöd av bland annat Finlands filmstiftelse, Svenska filminstitutet, Nordiska kulturfonden och Kulturkontakt Nord.

Liisa Juntunen, producent för Doxwise i Finland varför erbjuder ni någon möjligheten att sprida sina uppenbart rasistiska åsikter?

– Idén med videodagboksprojektet är att låta ungdomar komma till tals om världen som de upplever den. De fick inga direktiv, bara en videokamera med vilken de får dokumentera sina tankar och känslor. Vi blev också chockerade över innehållet i videon men beslöt ändå att publicera videon. Vi vill visa både bra och dåliga sidor av ungdomars verklighet i dag. Och som vi gissade har videon gett upphov till bara upprörda antirasistiska reaktioner.

Så syftet är alltså att provocera?

–  Det är det. Vi ville väcka en diskussion.

Men alla förstår säkert inte provokationen. Samtidigt ger ni ju bränsle till diskussionen på rasistiska forum vad anser du om det?

– Folk har givetvis rätt till sin egen åsikt. Därför är det viktigt att de som förstår det tragiska i videon reagerar, säger Juntunen.

"Ingen innehållskontroll"

På Kulturkontakt Nord, som hör till de som finansierat projektet, har man inte sett den omtalade videon.

– Vi har beviljat pengar till Doxwise-projektet men vi har ingen möjlighet att påverka innehållet i efterhand, säger Annu Kevarinmäki, rådgivare för kultur- och konstprogrammet vid Kulturkontakt Nord.

Enligt Kevarinmäki presenterade bidragssökarna bara de stora riktlinjerna för videodagboksprojektet i ansökningsprocessen.

– Iden är att de unga själva utformar videona, vi kan inte kontrollera innehållet. Men om det har gjorts kontraktsbrott kan vi givetvis dra tillbaka vårt stöd, säger Kevarinmäki.

Videon kan ses här:

http://viihde.fi.msn.com/doxwise/