Foto: KSF-arkiv/Olle Hakala

"Skall cirkusen i Sjundeå fortsätta?"

I Sjundeå har politiken präglats av stora stridigheter under den pågående fullmäktigeperioden. En folkomröstning, splittring av partier, besvär och en allmänt grälig stämning senare, är situationen för eller emot en fusion med Lojo fortfarande är ganska jämn.

SFP behöll sina nio mandat, medan Samlingspartiet, som splittrades fick back på tre platser och har fyra. De gröna miste en plats och har två. SDP fick in fem kandidater, den nya gruppen Tahto ja Toivo, som i folkmun kallas Porkala-kokoomus fick två platser, liksom också Vänsterförbundet och Sannfinländarna.

Det här betyder att Lojoanhängarna nu har 14 mandat, mot 13 som flaggar för självständighet eller en kustkommun med Ingå och Kyrkslätt.

– Jag är rädd för att cirkusen fortsätter. Nu har en del av de som satt på åskådarläktarna och skrek otidigheter fått mandat i fullmäktige, säger Anna Paasikivi, koordinator för Tahto ja Toivo.

Hon är klart besviken över valmatematiken, som gav gruppen bara två platser, trots att den fick 9, 2 procent av rösterna. Vänsterförbundet med bara 1, 9 procent av rösterna fick in lika många.

Anna Paasikivi tror att det blir ännu svårare att få till stånd en samsyn under nästa fullmäktigeperiod.
– Om Lojo, som under förra perioden sårad vände ryggen åt Sjundeå som inte kunde enas om en fusion, vill förhandla på nytt är jag säker på att det är många bland de fjorton som mer än gärna gör det, säger hon.

Själv tror Anna Paasikivi att det mest realistiska alternativet är en fusion mellan Kyrkslätt, Ingå och Sjundeå.
Kristian von Essen från De gröna, har svårt att tro att majoritetsgruppen på fjorton som omfattar allt från samlingspartister och socialdemokrater till vänsterförbundare kommer att kunna enas.

– Dessutom har Lojotåget gått, då Lojo inte längre är intresserat. Både SFP och De Gröna ville ha time out i frågan i väntan på besked från statsmakten.

Från årsskiftet måste Sjundeå igen själv ta hand om sjukvården, efter att Lojo har sagt upp Lost-samarbetet.

– Folk var mycket nöjda med hur Lojo skötte hälsovården och vi hade velat fortsätta. Men i praktiken blir det inte så stor skillnad för största delen av personalen stannar kvar och fortsätter nu på Sjundeå kommuns lönelistor, säger Kristian von Essen.

Arto Penttinen från Samlingspartiet erkänner att partiet led en stor förlust och nu har fyra platser mot sju i förra fullmäktige. Mest förvånad är han över att SFP lyckades behålla alla sina nio mandat.

– Tongångarna före valet pekade inte på det, men tydligen är kommuninvånarna nöjda.Han anser att det nu är dags att gräva ner stridsyxan.
– Det blir kanske inte så lätt, men nu bör Sjundeå fortsätta som självständig kommun, tills vi vet vad statsmakten planerar.

SFP  regerar i Ingå
I valet för fyra år sedan led SFP en brakförlust, men nu får partiet tre platser till och har  14 av 27 mandat, det vill säga över hälften av platserna.

Samlingspartiet växer med två mandat och får sju platser och SDP får en plats till och har fyra mandat.
Sannfinländarna och De gröna får in var sin ledamot i Ingåfullmäktige.

Vid senaste val var det den så kallade grupp 16, med Heimo Hakala i spetsen, som gaddade ihop sig mot Svenska folkpartiet och tog hand om de viktigaste nämndplatserna och ordförandeposterna, efter att SFP hade förlorat sin majoritet.

– Vi är mycket nöjda. Det blev en så turbulent tid med mycket problem att folk ville ha ett tryggt alternativ, säger Marie Bergman-Auvinen, som nu inleder sin fjärde period i fullmäktige.

Hon försäkrar att SFP går in för att samarbeta med de övriga grupperingarna.

– Vi har många viktiga frågor att arbeta med. Den viktigaste är att få hälsovården att fungera i egen regi. Vi väntar med spänning på vad kommunstrukturlagen för med sig. En del av Ingåborna flaggar för att gå samman med Raseborg, medan andra är intresserade av Porkala-alternativet.

SDP rasar i Raseborg
Socialdemokraterna backar rejält i Raseborg. Partiet fick 1 000 färre röster än i förra valet. Fullmäktigeplatserna minskar från 59 till 43 och SDP får bara åtta platser, medan SFP är nära enkel majoritet med 21 mandat.