Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Magra kandidatlistor berövade Sannf ny skräll

Vad hände med den "skräll" för Sannfinländarna som opinionsmätningarna tydde på? Sannfinländarna var visserligen en klar valvinnare, men resultatet 12,3 procent av rösterna är inte ens i närheten av skrällresultatet 19,1 procent som Sannfinländarna presterade i riksdagsvalet.

Partiordförande Timo Soini ser en av orsakerna i att Sannfinländarna inte fick lika många kandidater som de övriga stora partierna. Dessutom var det glest mellan kändisarna på partiets kandidatlistor.

Soinis iakttagelse bekräftas av valresultatet. Sannfinländska riksdagsledamöter ställde upp i 27 kommuner. FNB har räknat ut att partiet fick i snitt 16,9 procent av rösterna i de här kommunerna, det vill säga 4,6 procentenheter mer än snittet för hela landet men 2,2 procentenheter färre än i riksdagsvalet.

Å andra sidan har inte heller de övriga stora partierna riksdagsledamöter från alla kommuner.

Bakslag i Åbo

Bäst klarade sig Sannfinländarna i Kihniö i Birkaland. Under ledning av veteranriksdagsledamoten Lea Mäkipää lyckades partiet där få 37 procent av rösterna. Dessutom fick Sannfinländarna 26,9 procent av rösterna i Kankaanpää i Satakunta och 26 procent i Punkalaidun i Birkaland.

Bristen på kända kandidater märktes bäst i Åbo, där de sittande riksdagsledamöterna Ritva "Kike" Elomaa och Maria Lohela vägrade ställa upp i kommunalvalet. Sannfinländarna fick i staden nu 9,2 procent av rösterna mot 15,8 procent i riksdagsvalet.

I Helsingfors, där Sannfinländarna haft problem med interna motsättningar, fick partiet 9,4 procent av rösterna. I Uleåborg fick partiet nöja sig med 11,4 procent av rösterna trots partiet där hade hade två riksdagsledamöter uppställda i kommunalvalet. Där var också valdeltagandet uselt, bara 53,7 procent.

Kommunerna där Sannfinländarna fick färre röster än genomsnittligt trots att partiet har riksdagsledamöter från orten, var Åbo, Helsingfors, Uleåborg, Nyslott och Jyväskylä.

Valdeltagandet och Sannfinländarna

Valdeltagandet tyder på att många som röstade på Sannfinländarna i riksdagsvalet stannade hemma under kommunalvalet. I kommuner där Sannfinländska riksdagsledamöter eller andra kända Sannfinländare kandiderade var valdeltagandet högt i kommunalvalet.

I 16 av de 27 kommuner där sannfinländska riksdagsledamöter kandiderade var valdeltagandet högre än riksgenomsnittet 58,2 procent. I nästan alla de här kommunerna gick Sannfinländarna framåt. I Vindala i Södra Österbotten använde 71,8 procent sin rösträtt. Också i Kihniö och i det sydkarelska Savitaipale kom valdeltagandet nästan upp till 70 procent.

Sannfinländarnas väljare tycks inte heller sky avhoppare från andra partier. I Uurainen i Mellersta Finland lyckades kristdemokraternas tidigare partiordförande Toimi Kankaanniemi bli kommunens röstmagnet. Han var uppställd på Sannfinländarnas lista. Den största röstmagneten i Tavastland var å sin sida Lulu Riikonen som hoppat av från Samlingspartiet till Sannfinländarna. Hon fick i Tavastehus 1303 röster.