Foto: Robert Seger

Li Andersson: Samarbete ska trygga svenskan

Det behövs mer samarbete över partigränserna för att driva svenska frågor i Åbo, säger stadens vänsterunga röstdrottning. Apropå att SFP ser ut att förlora sin plats i stadsstyrelsen.

Li Andersson (VF) hade räknat med en plats i Åbo stadsfullmäktige men att hon skulle bli röstdrottning i staden överträffade hennes drömmar.

– Jag tror att jag ärvde en hel del av Annika Lapinties röster, men att jag också fick en del röster av personer som inte röstat på Vänsterförbundet förut, säger Andersson.

Hon samlade 2 406 röster och bräckte politiska veteraner och tungviktare som Samlingspartiets Petteri Orpo och Ilkka Kanerva, De grönas Janina Andersson och SFP:s Stefan Wallin.

– Det är resultatet av ett målmedvetet arbete. Jag har ändå varit med rätt länge och jobbat mig fram sakta men säkert, säger Andersson, 25-åring med uttalat rödgrön profil.

Enligt forskaren Lauri Karvonen vid Åbo Akademi finns det i Åbo en väljargrupp "i skarven mellan SFP och VF" som kan rösta vänster om det finns en lyskraftig och svenskspråkig kandidat. Han antar att universitetsmänniskor, kulturarbetare och folk i den offentliga sektorn röstade på Li Andersson.

– Det kan stämma. Jag tror jag fick många unga röster. Jag har deltagit i många skolpaneler och synts som ordförande för Vänsterunga, säger hon själv.
Passiva väljare oroar

Andersson antar att många av hennes röster kom från folk som har tröttnat på Åbo stads sätt att göra politik.
– De som röstade på mig ville se en förändring i den mossiga verksamhetskulturen. Andra som har tröttnat på det reagerade genom att inte rösta alls, säger hon.

Valdeltagandet i Åbo stannade vid blygsamma 55,4 procent, mer än 3 procentenheter från kommunalvalet 2008. Jämfört med riksdagsvalet för bara ett och ett halvt år sedan blev över 18 000 Åbobor liggande på sofflocket i höstsolen.
– Det är mycket oroväckande, men jag tycker valrörelsen nationellt var ganska lam. Debatterna handlade om processer – hur regeringen har agerat – i stället för innehåll, säger Andersson.

VF behöll positionen som fjärde största parti i Åbo men tappade sitt tionde mandat i fullmäktige till Sannfinländarna som avancerade från två mandat till ett halvdussin – alla sex är nya i fullmäktige.
– Återstår att se vilken typ av sannfinländare som blev invalda. Jag ser fram emot att jobba i fullmäktige, jag kan argumentera för mina åsikter, säger Andersson.

Läs mer i dagens Hbl!