Foto: Benjamin Suomela. Carl Haglund var som väntat en röstmagnet för SFP.

Carl Haglund drog röster i Esbo

Svenska Folkpartiets partiledare Carl Haglund fick många röster i hemkommunen Esbo, bara Maria Guzenina-Richardson (SDP), Timo Soini (Sannf) lockade fler.

Timo Soini var störste röstmagnet i Esbo med över 5500 röster, men Sannfinländarna lyckades trots det inte förbättra sin ställning i fullmäktige. Partiet stannade på fjärde plats med 12 procent av rösterna.

Samlingspartiet behöll platsen som största parti med 36 procent och De gröna var näst störst med 17 procent. SDP fick 13 procent.

Övriga röstmagneter var omsorgsminister Maria Guzenina-Richardson (SDP) följd av försvarsminister Carl Haglund (SFP) båda med över 3000 röster.

I Vanda var Socialdemokraternas Antti Lindtman i topp följd av Samlingspartiets Tapani Mäkinen av de kandidater som fått flest röster.

Slutresultatet i Vanda blev en knapp seger för SDP på 26 procent före Samlingspartiet som får 25,5 procent av rösterna. Sannfinländarna i Vanda lockade 15,8 procent av de röstande. Sannfinländarna är också ensamma om en rejäl ökning av antalet röster. Valdeltagandet gick ned i Vanda och låg i år på 51 procent jämfört med 54 procent av de röstberättigade i senaste kommunalvalet.

Flest av rösterna i Grankulla fick SFP:s Finn Berg med drygt 350 röster och partikollegan Veronica Rehn-Kivi samt Tapani Ala-Reinikka från Samlingspartiet som båda fick strax över 300 röster. Samlingspartiet tappar ett mandat och Sannfinländarna får 3,3 procent och tar sitt första mandat i kommunen. I övrigt är det inga förändringar i mandatfördelning från valet 2008. SFP fick som största parti 47,6 procent av rösterna och en på en tredjedel av de avlagda valsedlarna stod det Samlingspartiet som fick 33,3 procent.