Från vänster SDP:s partisekreterare Reijo Paananen, ordförande Jutta Urpilainen och undervisningsminister Jukka Gustafsson. Foto: Lehtikuva/Kimmo Mäntylä

Yle: SDP dalar inför valet

Yles nyheter offentliggjorde i dag en gallup som visar att SDP:s popularitet sjunkit inför kommunalvalet. SDP har 18,5 procent, 1,4 procentenheter mindre än i motsvarande gallup i september.

Samlingspartiet behåller sin position som största parti med 20,9 procent av väljarna. Centern är tredje med 17,3 procent. I Yles mätning är Sannfinländarna fjärde störst med ett stöd på 15,3 procent.

Enligt resultatet håller Samlingspartiet, SDP och Centern på att mista nästan tre procentenheter av sitt väljarstöd jämfört med kommunalvalet 2008. Sannfinländarnas popularitet är däremot nästan tio procentenheter större än i det förra kommunalvalet.

Av dem mindre partierna får De gröna 9,1 procent, Vänsterförbundet 8,5, Kristdemokraterna 4 och SFP 3,9 procent. Övriga grupper har 2,5 procent av väljarna.

Gallupen gjordes av Taloustutkimus den 1–24.10 och besvarades av 3 640 personer i Fastlandsfinland. Felmarginalen är 1,4 procentenheter åt vardera hållet.