Foto: Karl Vilhjalmsson. Olav Jern, Susanna Ginman och Daniel Olin.

"Lucia är ett tufft uppdrag"

En titt bakom kulisserna i valet av de tio kandidaterna till Finlands Lucia avslöjar att juryn prioriterar samhällsengagemang och rätt attityd.

När Hbl anländer har juryn precis fått ansökningarna på bordet framför sig. Redan från början är det klart att juryn går igenom ansökningarna först och tittar på bilderna sedan.

– Det är för att vi tror att bilden skulle dominera intrycket vi får av personen allt för mycket, säger jurymedlemmen Susanna Ginman, chef för ledar- och debattavdelningen på Hufvudstadsbladet.

De övriga jurymedlemmarna är Olav Jern som är landskapsdirektör för Österbottens landskapsförbund och Daniel Olin, journalist och programvärd på Yle. Juryn är överens om att det trots allt behövs bilder i urvalsprocessen.

– Det är på bilderna man kan se vilken utstrålning en kandidat har, säger Olin.

Så hur väljer juryn då ut tio lämpliga luciakandidater från den stora högen med ansökningar?

– Kandidaten ska klara stress, vara uthållig och engagerad, säger Jern.

Personen måste förbereda sig på att luciauppdraget innebär långa dagar och många nya människomöten varje dag i en månads tid.

– Attityden är viktig. Det är viktigt att tänka på att det blir ett tufft uppdrag och att man möter en verklighet man tidigare inte sett, säger Ginman.

Är Luciatraditionen fortfarande relevant 2012?

– Vi behöver någon som sprider hopp, det har vi inte så mycket av i dag. Vi måste också ha traditioner som överlever en längre tid, det skapar trygghet, säger Jern.

Susanna Ginman upplever att det är kombinationen av att förvalta ett kulturarv och att sprida ljus och glädje som är viktig.

– Se hur fullsatt det är på Senastorget eller ute i regionerna under luciafirandet. Då ser man att lucia fortfarande är en viktig tradition, säger Olin.

Här hittar du de tio kandidaterna.