D-vitamintabletter och -kapslar. Foto: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Evira: D-vitaminhalterna måste utredas

Livsmedelssäkerhetsverket Evira ber kommunerna att reda ut om forskningsresultaten om brister i D-vitaminpreparat stämmer. Det hör till kommunernas uppgifter att övervaka företagens verksamhet i sitt eget område, och där ingår också att kontrollera produkterna.

Yles program Akuutti rapporterade i går om en undersökning vid Östra Finlands universitet där man kommit fram till att en del av D-vitaminpreparaten på marknaden inte innehåller den mängd D-vitamin som uppges. En del preparat innehåller inget D-vitamin alls.

– Evira har bett universitetet om information om de metoder som använts i forskningen, säger överinspektör Anna Mizrahi vid Evira.

Enligt henne kan olika metoder ge olika resultat. Universitetets laboratorium är inte godkänt som livsmedelslaboratorium av Evira.
Mizrahi säger att försäljningen av D-vitamin stoppas om det visar sig att resultaten stämmer. Märkningarna korrigeras eller så ändras sammansättningen.

– Bristfällig information skulle vara att lura konsumenten.

Enligt Mizrahi finns det sannolikt inget behov att återkalla några stora mängder preparat från marknaden, eftersom det inte rör sig om någon hälsorisk.

– Vad jag har hört så har också företagen börjat utreda saken.

Forskaren litar på sina resultat

Enligt undersökningen var en av företaget Vitabalans Oy:s D-vitaminprodukter bristfällig. Vitabalans meddelade på torsdagen att bolaget snart ska reda ut forskningsresultatens juridiska och vetenskapliga tillförlitlighet. Enligt företaget bekräftar undersökningar som gjorts av ett oberoende laboratorium att mängden vitamin D i produkten uppfyller kraven.
Biokemisten Tarja Nurmi, som presenterade forskningsresultaten för Yle, litar fortfarande på resultaten.
–Inte skulle vi ju annars offentliggöra sådana här resultat, säger Nurmi.
I undersökningen analyserades 26 D-vitaminprodukter, och 13 av dem uppfyllde Eviras rekommendation då man beaktar mätosäkerheten. Resten av produkterna som undersöktes innehöll mindre vitamin än lovat.
Enligt Nurmi har man i universitetets laboratorium fått samma resultat av D-vitaminhalter som i livsmedelslaboratorier.

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Regler för kommentarer

Välkommen till debatten på Hbl.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Hbl:s redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom Hbl är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på Hbl.fi, i Hufvudstadsbladet eller i andra KSF Media publikationer.Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.
 • använda osakliga användarnamn (signaturer).Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar genom att klicka på flaggsymbolen invid kommentaren. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi. Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av flera svenskspråkiga nyhetssajter. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.Hur syns mitt namn eller signatur: Det är endast möjligt att kommentera artiklar om du skapat ett digitalt konto och loggat in. Utgångsläget är att ditt förnamn och efternamn syns när du kommenterar, men du kan också välja att använda en signatur om du inte vill uppge ditt riktiga namn.Hur ändrar jag min signatur: På hbl.fi, klicka till Mitt konto-knappen uppe till höger och välj Regigera kontouppgifter. Välj Personlig information. Längst ner på sidan kan du ange Signatur för kommentarer. Klicka på Spara. Notera att du vid varje kommentering fritt kan välja signatur.Så behandlar vi din signatur Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Vi förbehåller oss rätten att kontakta dig.