Ship to Gaza. Wellu Koivisto.

Estelles båtsman: "Israelerna grillade grekisk politiker"

Båtsman Wellu Koivisto, 44, berättar att de israeliska soldaterna betedde sig som sjörövare. Ett dussin aktivister "grillades" med bedövningspistoler, värst utsattes en grekisk parlamentariker.

Wellu Koivisto återvände till Finland natten till i går efter att ha blivit frisläppt från det israeliska fängelset där aktivisterna hölls efter bordningen av Estelle.


– Det är rena skitpratet, utbrister Koivisto när han hör att det israeliska utrikesministeriets representant Yigal Palmor sagt att israelerna mött våldsamt motstånd från aktivisterna vid bordningen av Estelle.
– Vi ropade att de ser ut som sjörövare, men ingen rörde en fena. Vi ställde oss hand i hand och rörde oss inte ur fläcken för att hindra dem att ta sig till kommandobryggan.

Enligt Koivistos uppfattning utsattes cirka tolv aktivister för "grillning". Det vill säga soldaterna tryckte bedövningspistoler mot deras hud och avfyrade förlamande elchocker.
– Vissa fick ta emot många chocker. Speciellt en grekisk parlamentariker som stod främst. De blev riktigt ivriga och gav honom tiotalet chocker. Han blev grillad som en höna.

Koivisto är mycket kritisk mot det israeliska ingripandet mot ett finskflaggat fartyg på internationellt vatten.
– De bordade fartyget och ersatte Finlands flagga med den israeliska. Det var rena sjöröveriet. De rånade oss på allt vi ägde och hade, videokameror, telefoner, allt.
Koivisto är upprörd över att Finlands utrikesministerium inte protesterade mot israelernas övergrepp.

Var du rädd när fartyget bordades?
– Nej, vi tyckte mest synd om soldaterna som tvingats utföra ett dylikt uppdrag.
– Men speciellt de israeliska aktivisterna var oroliga. De fördes också till ett annat fängelse och jag hörde att de behandlats tuffare, men jag vet inte om de misshandlats.
Koivisto säger att besättningen förnedrades och behandlades illa på själva fartyget, men väl i fängelset var behandlingen saklig. De fick mat och de som ville fick tobak.

Det visar sig att Wellu Koivisto ställer upp i kommunalvalet för Vänsterförbundet i Åbo.
Har aktionen gett dig bra reklam?
– Jag hade räknat med att hinna hem i god tid inför valet, men nu måste jag medge att jag aldrig skulle ha fått lika stor publicitet som nu, säger Koivisto, som delade ut intervjuer till höger och vänster hela dagen.

– Ändå hoppas jag att publiciteten i första hand gynnar palestinierna i Gaza. Det är deras sak vi vill fästa uppmärksamhet vid. Om jag kommer in i fullmäktige hoppas jag att det sker med hjälp av mina kommunalpolitiska meriter.

Enligt israeliska uppgifter skulle Estelles last ha förts till Gaza under gårdagen, men enligt Koivisto visade det sig inte stämma.
Den finländske befälhavaren Mika Jämiä kunde också återvända hem i går.