Finländarna från Estelle väntade på flyg på tisdagskvällen

De två finländarna som var med på aktivistfartyget Estelle väntade på tisdagskvällen på sina flyg tillbaka till Finland. Båtsmannen Wellu Koivisto väntades anlända natten till onsdagen och kaptenen Mika Jämiä senare på onsdagen.

Enligt Utrikesministeriet undertecknade Jämiä ett avvisningsbeslut och fördes till Ben Gurion-flygplatsen på tisdagen. Koivisto gick med på snabbavvisning redan i måndags.
Israelisk militär stoppade Ship to Gaza-skeppet Estelle i lördags när fartyget var på väg mot Gaza i ett försök att bryta den israeliska sjöblockaden mot landremsan. Ombord på fartyget fanns 30 personer, bland dem riksdagsledamöter från Sverige och Norge.

Det svenska utrikesdepartementet uppgav på tisdagen att ytterligare tre av svenskarna som greps i samband med bordningen av Estelle har släppts. En av svenskarna släpptes redan under natten till måndagen.

Riksdagsledamoten Sven Britton (Socialdemokraterna) och läkaren Christian Svedberg väntades landa på Arlanda på tisdagskvällen, enligt Ship to Gazas talesperson Mikael Löfgren. Organisationens ordförande Mattias Gardell ska dock fortfarande hållas kvar i förvar i Israel, nära Tel Avivs flygplats, och ska få lämna landet senare. I staden Ramla hålls sju svenskar till.