Elever hade olagliga uppgifter i Sjundeåskola

Eleverna i Aleksis Kiviskolan hade olagliga uppgifter då de skötte sina jourpass som ordningsmän i korridoren. Kommunen har nu förbjudit uppgifterna, skriver Yle.

Eleverna skulle under fem dagar per skolår jobba som ordningsmän i korridorerna och då inte delta i undervisningen. De skulle till exempel moppa golven, plocka skräp samt övervaka ordningen och ta emot skolans gäster.

Riksdagens biträdande justitieombudsman har i ett liknande fall slagit fast att sådana uppgifter är olagliga och kommunen har nu förbjudit uppgifterna. Regionförvaltningsverkets jurist är av samma åsikt som JO. Skolan kan inte kräva att eleverna jobbar med annat än sitt egentliga skolarbete.

 Enligt Yle var detfemmorna och sexorna i den finskspråkiga Aleksis Kiviskolan i Sjundeå som skulle öva sig i företagande  för att det ingick i skolans plan för läsåret 2012-2013.

Bildningschefen förbjöd korridorjouren i våras.   Riksdagens biträdande justitieombudsman ansåg att det är skolans personal som ska övervaka ordningen i skolan och att eleverna ska få ta del av undervisningen.