Foto: Cityportal. Kim Han-sol växte upp utan att veta vem hans farfar var. Det var först senare han själv insåg att det var diktatorn Kim Jong-il.

Finlandssvensk Nordkorea-intervju succè

Minister Elisabeth Rehns unika intervju med den nordkoreanska diktatorns barnbarn Kim Han-sol har spritts i internationella medier.

– Jag har blivit fullständigt nedringd av främst utländska medier som vill köpa visningsrätten, säger Henrik Lindberg, producent på Cityportal, som skapat programmet Elisabeth möter.

I den senaste delen av intervjuserien som sänds på Yle Fem träffade den tidigare försvarsministern Elisabeth Rehn den nordkoreanska diktatorn Kim Jong-un:s brorson Kim Han-sol. Han är också barnbarn till den tidigare diktatorn Kim Jong-il.

Lindbergs telefon började ringa på torsdagen efter att intervjun fick uppmärksammades i hela världen, bland annat av The Guardian, The Wall Street Journal, AFP och NBC News.

En privatperson har laddat upp intervjun på Youtube, och på en timme under torsdagskvällen steg visningsantalet från 600 till 100 000.

– De sydkoreanska medierna har utläst tre saker ur intervjun med Kim Han-sol. Det är både exceptionellt att han nämner sin mamma och att han kallar sin farbror och farfar för diktator. Dessutom tror han på en återförening av Nord- och Sydkorea.

Har Kim Han-sol hotats efter intervjun?

– Jag vet inte om jag borde svara på frågan för hans egen säkerhets skull. Men i samband med intervjun uttryckte han själv oro för sin säkerhet, säger Matilda Gyllenberg som är redaktör på programmet.

Bakgrund
Diktatorns barnbarn
  • – Kim Han-sol föddes i Pyongyang, Nordkorea 1995.
  • – Flyttade efter några år till Macau.
  • Pappan Kim Jong-nam är äldsta sonen till diktatorn Kim Jong-il, som dog i fjol.
  • Jong-nam var länge tilltänkt som efterträdare.
  • 2001 greps familjen i Japan med förfalskade pass på väg till Disneyland.
  • Två år senare avslöjade medierna att Jong-nams familj lever lyxliv i Macao.
  • När Kim Han-sol antogs till United World College i Mostar, Bosnien, väckte det stor uppmärksamhet.
  • Elisabeth Rehn är en av grundarna till United World College.

Programmakarna har inte lyckats nå Han-sol på ett och ett halvt dygn. I programmet meddelar man att den nordkoreanska säkerhetstjänsten kände till intervjun. Däremot har Nordkorea inte kontaktat Cityportal.

– De har inte försökt stoppa programmet genom påtryckningar, säger Lindberg.

Någon orsak till oro för Han-sol är det inte. Matilda Gyllenberg ringer upp Hbl efter att ha läst artikeln på hbl.fi och berättar att hon talat med honom senast i dag, fredag.

– Han mår bra, men han säger att det är litet jobbigt med all media som försöker nå honom.

 Kim Han-sol går i skola i Mostar.

Lättövertalad

Det är första gången en familjemedlem ur Nordkoreas styrande skikt ger en lång intervju till ett västerländskt medium.

– Det var inte så svårt att få Kim Han-sol att ställa upp. Han gjorde det för att han kände sig trygg med formatet och med Elisabeth Rehn, säger Gyllenberg.

Hon beskriver honom som en gullig, mysig och beläst 17-åring som drömmer om att leva som vanliga ungdomar gör.

– Han ville inte ge någon detaljerad information om sin bakgrund eller röja sin mammas identitet. Inte heller ville han svara på hur han ser på den nordkoreanska regimen i dag.

I intervjun avslöjade Han-sol att han varken träffat sin nu avlidne farfar, Kim Jong-il, eller den nuvarande makthavaren Kim Jong-un. Att det blev Han-sols farbror som tog över makten var ett beslut mellan honom och farbrodern.

– Jag var väldigt nyfiken på honom (Kim Jong Il). Jag hoppades att han skulle söka upp mig. Jag ville lära känna honom som privatperson, säger Kim Han-sol i intervjun.

Han berättar också att han under skolgången i Macao fick sydkoreanska vänner.

– Det kändes konstigt att träffa dem först. Så småningom började vi förstå varandra. Vi har insett hur lika vi är. Det är enbart politiska oenigheter som delar Nord- och Sydkorea.

Hbl har försökt nå Sydkoreas ambassad i Helsingfors för en kommentar till intervjun. Svaret var att ambassadören är i Estland och därför inte kan uttala sig.