Foto: Colourbox

Svenska treåringar vana nätanvändare

Internetdebuten kryper allt längre ner i åldrarna. Många treåringar är ute på nätet i dag, visar en ny svensk undersökning.

–Den stora fördelen är att barnen blir nyfikna på tekniken, säger IT-pedagogen Niclas Ottosson.
–Smurfarna tittar jag på mest, men också Barbapapa, säger treåriga Penny Grensund, och scrollar vant fram nya Youtube-klipp på mammas smartphone.
Hon använder både dator, surfplatta och telefon. På datorn lyssnar hon på spökhistorier på webbradio.
–Det är ganska läskigt, men inte för mig. För jag är tre år och åtta månader, säger hon.

Förälder väljer

Barnen är den grupp som ökat närvaron mest på internet det senaste året, enligt den årliga rapporten Svenskarna och Internet från stiftelsen.SE. Två tredjedelar av alla tioåringar är ute på nätet varje dag och hela 16 procent av treåringarna.

–Vi har sett i flera år att det kryper neråt i åldrarna, och vi har fram till nu trott att det skulle ta stopp någonstans. Men nu börjar vi inse att internet blir en vardaglig syssla för treåringar framöver, säger projektledaren Janne Elvelid.

Treåringarna sitter inte vid en dator och surfar runt på egen hand. Föräldrarna väljer videoklipp eller enkla barnspel som de får använda på mobilen eller surfplattan. Det senaste årets snabba ökning bland småbarnen hänger ihop med genombrottet för mobilt internet.
–Det har kommit nu när över hälften använder internet i mobiltelefonen, säger Elvelid.

"En liten stund"

Men är det bra att små barn tillbringar mer tid framför en skärm? Många sitter säkert rätt mycket framför en tv. Niclas Ottosson ser i stort sett bara fördelar.

–Nyfikenheten leder till ökad inlärning och barnen kan till exempel lära sig att läsa lite snabbare, poängterar han.

TT: Ser du inga faror?
–Inte direkt, det handlar om att använda sunt förnuft. Internet kan användas som barnvakt, men det ska det bara vara en liten stund. Om små barn får sitta med en surfplatta i flera timmar kan det vara farligt.

Enligt Ottosson går det inte att säga när ett barn klarar av nätet helt på egen hand.
–Att säga att en 10-åring är mogen för det tycker jag är fel. Det är väldigt individuellt och framför allt måste föräldrarna samspela med barnen.