Foto: Nora Forsman/Håll skärgården ren. Renhållningsbåten m/s Roope under ett av sina ordinarie uppdrag.

Renhållningsbåt hamnade i sjönöd

Skärgårdshavet står tillfälligt utan renhållningsbåt efter att m/s Roope i går råkade ut för ett haveri. Besättningen redde upp situationen och båten beräknas återgå till sin vanliga rutt nästa vecka.

– Vi vet ännu inte hur det kunde hända. Båten är i bra skick och fick en grundlig renovering för två år sedan, säger Aija Bäckström som är generalsekreterare i Håll skärgården ren, som äger båten.

Fartyget befann sig söder om Trunsö vid isbrytarleden i Nagu yttre skärgård då det igår hamnade i sjönöd efter att bogrampens vajer brustit och mycket vatten forsade upp på däck.

Sjöbevakningen larmades och innan de kom till platsen hade personalen ombord navigerat undan sjögången. Båten fördes sedan i hamn på Sandholmen. Nu har felet åtgärdats och Roope körde i dag för egen maskin till Åbo för inspektion.

Servicerundan som måste avbrytas var den sista för säsongen och Aija Bäckström räknar med att de sista stationerna i Skärgårdshavet kan betjänas med sophämtning och latrintömning under nästa vecka.

 

En längre artikel kan du läsa i tidningen imorgon.