Foto: Tor Wennström

Grannländer struntar i finskt vaccinlarm

I dag väntas den europeiska läkemedelsmyndigheten ge sin syn på misstanken om en koppling mellan narkolepsi och influensavaccinet Flua­rix. Eftersom norrmännen och svenskarna får Fluarix i vinter testas den finländska teorin i praktiken.

Förra veckan meddelade Institutet för hälsa och välfärd, THL att influensavaccinet Fluarix inte ska ges till personer under 65 år. Orsaken är en studie som visar likheter mellan Flua­rix och Pandemrix som användes i massvaccineringen mot svininfluensa. Genom att begränsa användningen av Fluarix vill man förhindra potentiella nya fall av narkolepsi. Man antar att i synnerhet de som har fått Pandemrix har skäl att undvika vaccinet som ges mot säsongsinfluensa.

Forskarna har ännu inte kunnat ge något svar på vad det var i Pandemrix som utlöste narkolepsi. De finländska myndigheterna vill helt enkelt vara på den säkra sidan, säger överläkaren Hanna Nohynek på THL.

– Vi har bara preliminära resultat. Men om de går att bevisa vetenskapligt handlar det om en verkligt stor upptäckt.
Den europeiska läkemedelmyndigheten EMA:s experter sammanträder som bäst i London och väntas kommentera den finska studien sent i kväll eller i morgon.

– De kommer sannolikt att säga att bevisen är för svaga och att det behövs mer forskning. Myndigheterna är oftast konservativa i den här typen av frågor eftersom rekommendationerna får drastiska följder.
Enligt henne har alla länder det inte lika väl förspänt med vaccin som Finland.

– Vi har två vacciner att välja mellan. Om man bara har beställt ett vaccin och måste avråda folk från att ta det, leder det oundvikligen till att många dör i influensan. Då måste man noggrant överväga nyttan mot riskerna, säger Nohynek.

 Läs mera i dagens Hbl.