Allt fler fattiga barn i rika Frankrike

Allt fler familjer i Paris lever i fattigdom. Familjerna klarar sig inte utan socialbidrag. Klasskillnaderna växer och märks allt tydligare i skolan.

Maude Bibi, 12, stormar in genom ytterdörren. Väskan med skridskorna åker i hörnet innan Maude pussar mamman och lillasystern som sitter i köket och bygger ett pussel. Till kvällsmål blir den en yoghurt.
Storebror Jonathan, 15, hålls inne i sitt eget rum, precis som tonårspojkar världen över.

En typisk familjekväll i Paris?

Ja och nej. Familjen Bibi hör nämligen till de fransmän som lever under fattigdomsgränsen. Sjupersonersfamiljen får klara sig på socialbidrag som uppgår till 900 euro i månaden.
Pusslet är köpt på Lidl för en euro, staden bjuder barnen till arbetslösa föräldrar på gratis skridskoåkning och maten kommer från fattighjälpen.

En rapport från undersökningsinstitutet Insee visar att en femtedel av de franska barnen har lågavlönade föräldrar. Unicef uppger att barnfattigdomen i Frankrike är hög i förhållande till landets rikedom. Å andra sidan kan fattiga familjer ansöka om fler bidrag än i de flesta EU-länder.

Varje månad på minus

Familjen Bibi bor i en av Paris hyresbostäder. Hyran efter bostadsbidraget blir 300 euro i månaden. När man sedan drar bort kostnader för gas, elektricitet och internetanslutning är familjens budget på minus säger mamma Géraldine Bibi.

Barnen får ingen veckopeng, äter inte avgiftsbelagd skolmat och merparten av kläderna får familjen via välgörenhetsprogram. Julklappar är en ovanlighet.
–Men barnens skor köper jag i butiken. Så mycket stolthet har jag kvar, säger Géraldine Bibi.

Personer som lever på utkomststöd kan ansöka om gratis hälsovård och kollektivtrafikbiljetter för sig själva och sina familjer.
–Min make är 62 år. Arbetsgivarna säger att han är för gammal för att jobba. Själv arbetade jag tidigare inom hälsovården. Först förvandlades arbetet till snuttjobb, sedan fick jag inte ens vikariat, säger mamman.

Rika och fattiga barn leker inte tillsammans

Géraldine Bibi är orolig över att den ekonomiska ojämlikheten börjar synas i skolorna, där rika barn undviker sina fattigare klasskamrater.
–Det är lätt att känna igen de rika barnen: deras pennfodral, skolväskor och kläder är märkesprodukter. Jag är inte kompis med dem, säger Maude Bibi.
Flickans största dröm är få besöka Disneyland. Hon har redan fått åka på semester med välgörenhetsorganisationen Secours Populaire, som organiserar läger för barn vars föräldrar inte har råd med semesterresor.
Både Géraldine Bibi och hennes make arbetar som frivilliga på Secours Populairs matutdelning. Där kostar en matkasse symboliska 50 euro. Många kunder är i en ännu sämre sits än familjen Bibi. En trebarnsmamma berättar att hon och hennes barn bor i ett uselt rum och får klara sig på under 200 euro i månaden. Kvinnan hör till de papperslösa invandrarna, som tillsammans med andra som fallit utanför samhällets skyddsnät, försöker klara sig bäst det går.