Foto: Benjamin Suomela. Pojo- och Fiskarsborna känner sig styvmoderligt behandlade av förvaltningen i Ekenäs.

Storgräl rasar om Billnäs bruk

Försäljningen av bruksbostäderna i Fiskars och Billnäs har lett till en djup förtroendekris mellan en del invånare i Raseborg och stadens ledning.

– Det kommer att inverka på hela bruksmiljön om en stor del av invånarna måste flytta. När ägandet kommer i händerna på några få personer krymper möjligheterna att påverka ännu mera. Inte för att Raseborg har brytt sig om vad vi anser. Hela affären verkar vara avgjord på förhand, säger Maija Toukolehto, en av de invånare som måste flytta från sitt hem i Fiskars.

Två köpanbud lämnades in i somras. I det ena ville ett konsortium som bildats för att en del av invånarna skulle kunna köpa sina bostäder, medan resten skulle hyras ut köpa bruksbolaget, men stadsstyrelsen beslöt att förhandla vidare med Olli Muurainen som äger Billnäs bruk. Man motiverade det med att staden på sikt har större nytta av Muurainens köp.

Missnöjet med informationsgången inom förvaltningen har jäst länge.

– Ekenäs visste att de får två fattiga kommuner på nacken i och med att Raseborg bildades, men Pojo och Karis visste inte att de får Ekenäs förvaltningskultur på köpet, säger Maija-Liisa Kairo (De gröna).

Läs mer i dagens Hbl.