Foto: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Soini: Frivillig skolsvenska målet sedan länge

Sannfinländarna har ställt upp svenskspråkiga kandidater i flera SFP-dominerade kommuner och försöker fiska också finlandssvenska röster för att säkra en ny valframgång.

Men målet att göra skolsvenskan frivillig kvarstår. I en intervju med FNB motiverar partiledaren Timo Soini det med att det är partiets linje, som partiledaren verkställer. Han önskar att de som studerar svenska faktiskt ska lära sig språket.

– Det är ett obligatoriskt ämne, men folk lär sig inte det. Sedan har många pojkar femmor och sexor, säger Soini.

Vore det rätt att personer från östra Finland hamnar i en sämre ställning på arbetsmarknaden för att de inte läst svenska?

– Svenskan är inte allena saliggörande i den frågan. Vi har ju en dubbel standard när det gäller tjänstemannasvenskan. Jag har ännu inte träffat en person som inte fått sin universitetsexamen för att den inte klarat av svenskan.

När det gäller tvåspråkiga skolor säger Soini att både en- och tvåspråkiga skolor är okej för honom. Det är helt motiverat att det finns finskspråkiga skolor och svenskspråkiga skolor. Skolor behöver inte göras tvåspråkiga av några principskäl, säger han.

– Det enda jag inte godkänner är om eleverna inte får välja fritt vilket språk de talar på rasterna om två skolor finns bredvid varandra. Då får man inte ens ge en rekommendation om språket.