HBL/Helena Nyytäjä

Nytt patientregister remitterades – nämnderna missnöjda

Patientregistersystemet Apotti som skall bli gemensamt för socialservicen, primärvården och den specialiserade sjukvården tillfredsställer inte hälsovårdsnämnden och socialnämnden i Helsingfors.

Båda nämnderna remitterade frågan i dag. I hälsovårdsnämnden kom De gröna och Socialdemokraterna med varsitt remissförslag som innebar tilläggsutredningar av olika alternativ till Apotti.

De grönas förslag vann i omröstningen med 5-4 då Samlingspartiet röstade med De gröna.

– Utredningarna betyder att vi får något att jämföra med och förstår varför Apotti skulle vara bättre, säger nämndens ordförande Jouko Malinen (Sdp).

Det nya patientregistret är en del av en landsomfattande patientregisterreform. I huvudstadsregionen samarbetar HNS samt regionens kommuner om projektet som kostar nästan en halv miljard.

Det nya systemet behövs främst för att de gamla systemen inte kommunicerar med varandra. Bland annat skulle det nya registret göra det möjligt att följa upp patienten inom flera områden och förenkla vårdkedjorna.

Det som fått håret att resa sig hos politikerna är att man i ett sent skede får ta del av informationen om ett enda stort register.

I socialnämnden fick patientregistret också back. Nämndens remitterade enhälligt ärendet för ny beredning så att man utreder möjligheten att skaffa systemet i mindre enheter för att göra det möjligt för små företag att delta i anbudstävlan.

Möjligheten att bygga systemet  stegvis utreds också samt kostnaderna och en riskanalys görs där man också utvärderar  sannolikheten av att projektet fördröjs.

De många utredningarna gör att  behandlingen av Apotti på nämndnivå skjuts upp med några månader. HNS behöver ett  nytt system redan om två år.