Foto: Lehtikuva / Jarno Mela. Plakaten på engelska och ryska uppmanar till frihet för de tre fängslade kvinnorna.

Politiker saknades i demonstration för Pussy Riot

Ett drygt trettiotal personer manifesterade vid ryska ambassaden i Helsingfors till stöd för de fängslade bandmedlemmarna i Pussy Riot. Kulturarbetare och queeraktivister var på plats, men ledande politiker lyste med sin frånvaro.

– Jag är besviken, för jag hoppades se många politiker här i dag. Dessutom nu när det snart är val, säger Antu Sorainen som deltog i manifestationen och syftade på kommunalvalet senare i oktober.

Idag klockan tio finsk tid inleddes protester till stöd för den fängslade trion, dels i den ryska huvudstaden, men också på ett trettiotal andra orter i världen. På klockslaget skulle överklagan av domen mot de tre kvinnorna läsas upp inför rätten i Moskva. Det sköts dock upp till onsdag i nästa vecka efter att en av de dömda, Jekaterina Samutsevitj, meddelat att hon vill byta advokat.

Främst i Europa, men också i till exempel New York och Washington i USA och i Sydney i Australien hade det ordnats manifestationer.

I Helsingfors var eldsjälen Harri Simolin en av initiativtagarna till manifestationen, och han höll i megafonen när gruppen ropade slagord som "frige Pussy Riot" och "låt våra systrar gå".

– Det har inte varit någon rättvis rättegång, men nu börjar också det ryska samhället att vakna, säger Simolin.

Via internet bjöd han in pressrådet på ryska ambassaden, Dmitrij Suvorov, att komma ut och möta de manifesterande, men möttes i stället av beskedet att Suvorov har blockerat Simolins profil från fortsatt kontakt.

Vid ambassaden på Fabriksgatan i Helsingfors fanns först ett knappt tjugotal aktivister, men skaran växte efterhand som trumslagare och fler demonstranter kom till platsen. Inbjudan till manifestationen i Helsingfors hade främst spridits via sociala medier. En som sånär hade missat uppmaningen och anslöt en bit in var skådespelaren Niko Saarela.

– Jag är inte med på Facebook, och fick just reda på det här. Nu blir jag lite sen till repetitionerna, säger han.

Bildkonstnären Maria Duncker hade sett informationen på nätet och fanns på plats från start. Hon har inte haft tid att delta i tidigare manifestationer för Pussy Riot men ser det som en självklar fråga att uppmärksamma.

– När det handlar om konst hör det till att det är provokativt. Det är både människorätten och konsten som är i fara här, säger hon.

Antu Sorainen, som till vardags är genusforskare vid Helsingfors universitet, tillägger att det samtidigt både handlar om sexuella minoriteters rättigheter och är en feministisk fråga. Något som hon tycker hamnat lite i skymundan i rapporteringen kring fallet.

– Jag demonstrerade i Sankt Petersburg för några veckor sedan. Situationen för lesbiska i Ryssland är mycket dålig, säger hon.

Manifestationen stöddes även av Amnesty, som hade tryckt upp skyltar på ryska med krav på yttrandefrihet. Det hela avlöpte lugnt och det hettade bara till något när Harri Simolin under åskådarnas tillrop rusade fram och fäste en skylt med slagord på vindrutan till en diplomatbil som väntade på att grinden till ambassadområdet skulle öppnas.