Foto: Lehtikuva / Jarno Mela. Plakaten på engelska och ryska uppmanar till frihet för de tre fängslade kvinnorna.

Politiker saknades i demonstration för Pussy Riot

Ett drygt trettiotal personer manifesterade vid ryska ambassaden i Helsingfors till stöd för de fängslade bandmedlemmarna i Pussy Riot. Kulturarbetare och queeraktivister var på plats, men ledande politiker lyste med sin frånvaro.

– Jag är besviken, för jag hoppades se många politiker här i dag. Dessutom nu när det snart är val, säger Antu Sorainen som deltog i manifestationen och syftade på kommunalvalet senare i oktober.

Idag klockan tio finsk tid inleddes protester till stöd för den fängslade trion, dels i den ryska huvudstaden, men också på ett trettiotal andra orter i världen. På klockslaget skulle överklagan av domen mot de tre kvinnorna läsas upp inför rätten i Moskva. Det sköts dock upp till onsdag i nästa vecka efter att en av de dömda, Jekaterina Samutsevitj, meddelat att hon vill byta advokat.

Främst i Europa, men också i till exempel New York och Washington i USA och i Sydney i Australien hade det ordnats manifestationer.

I Helsingfors var eldsjälen Harri Simolin en av initiativtagarna till manifestationen, och han höll i megafonen när gruppen ropade slagord som "frige Pussy Riot" och "låt våra systrar gå".

– Det har inte varit någon rättvis rättegång, men nu börjar också det ryska samhället att vakna, säger Simolin.

Via internet bjöd han in pressrådet på ryska ambassaden, Dmitrij Suvorov, att komma ut och möta de manifesterande, men möttes i stället av beskedet att Suvorov har blockerat Simolins profil från fortsatt kontakt.

Vid ambassaden på Fabriksgatan i Helsingfors fanns först ett knappt tjugotal aktivister, men skaran växte efterhand som trumslagare och fler demonstranter kom till platsen. Inbjudan till manifestationen i Helsingfors hade främst spridits via sociala medier. En som sånär hade missat uppmaningen och anslöt en bit in var skådespelaren Niko Saarela.

– Jag är inte med på Facebook, och fick just reda på det här. Nu blir jag lite sen till repetitionerna, säger han.

Bildkonstnären Maria Duncker hade sett informationen på nätet och fanns på plats från start. Hon har inte haft tid att delta i tidigare manifestationer för Pussy Riot men ser det som en självklar fråga att uppmärksamma.

– När det handlar om konst hör det till att det är provokativt. Det är både människorätten och konsten som är i fara här, säger hon.

Antu Sorainen, som till vardags är genusforskare vid Helsingfors universitet, tillägger att det samtidigt både handlar om sexuella minoriteters rättigheter och är en feministisk fråga. Något som hon tycker hamnat lite i skymundan i rapporteringen kring fallet.

– Jag demonstrerade i Sankt Petersburg för några veckor sedan. Situationen för lesbiska i Ryssland är mycket dålig, säger hon.

Manifestationen stöddes även av Amnesty, som hade tryckt upp skyltar på ryska med krav på yttrandefrihet. Det hela avlöpte lugnt och det hettade bara till något när Harri Simolin under åskådarnas tillrop rusade fram och fäste en skylt med slagord på vindrutan till en diplomatbil som väntade på att grinden till ambassadområdet skulle öppnas.

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Regler för kommentarer

Välkommen till debatten på Hbl.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Hbl:s redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom Hbl är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på Hbl.fi, i Hufvudstadsbladet eller i andra KSF Media publikationer.Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.
 • använda osakliga användarnamn (signaturer).Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar genom att klicka på flaggsymbolen invid kommentaren. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi. Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av flera svenskspråkiga nyhetssajter. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.Hur syns mitt namn eller signatur: Det är endast möjligt att kommentera artiklar om du skapat ett digitalt konto och loggat in. Utgångsläget är att ditt förnamn och efternamn syns när du kommenterar, men du kan också välja att använda en signatur om du inte vill uppge ditt riktiga namn.Hur ändrar jag min signatur: På hbl.fi, klicka till Mitt konto-knappen uppe till höger och välj Regigera kontouppgifter. Välj Personlig information. Längst ner på sidan kan du ange Signatur för kommentarer. Klicka på Spara. Notera att du vid varje kommentering fritt kan välja signatur.Så behandlar vi din signatur Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Vi förbehåller oss rätten att kontakta dig.