Kenya gick till attack mot islamister i Somalia

Islamistmilisen al-Shabaab i Somalia har förlorat kontrollen över den sista av de stora städerna som de haft makten över, uppger de kenyanska trupperna som strider i området.

Enligt den kenyanska militären gick de kenyanska styrkorna och den somaliska regeringens styrkor in i hamnstaden Kismayo på fredagsmorgonen.

Invånare i hamnstaden och talesmän för al-Shabaab uppger att striderna om staden fortfarande pågick på fredagskvällen. Afrikanska unionens fredsbevarande styrka i Somalia (Amisom) uppger också den att striden om staden fortsätter.

Amisom vädjade samtidigt till al-Shabaabs styrkor i staden att ge sig.

Om de kenyanska styrkorna lyckas inta Kismayo är det ett tungt bakslag för al-Shabaab. Hamnstaden har varit huvudbas för milisens operationer i centrala Somalia sedan 2007.

al-Shabaab har förlorat allt fler områden i Somalia de senaste månaderna. Trots de militära bakslagen har den extremistiska milisstyrkan fortfarande kapacitet att slå till i stora delar av landet. För drygt en vecka sedan dödades minst 14 personer i två självmordsattacker i huvudstaden Mogadishu.