Foto: Hbl-arkiv/Richard Nordgren. På bilden Stefan Törnqvist.

Stefan Törnqvist lämnar Ålandsbanken

Stefan Törnqvist lämnar posten som vd för Ålandsbanken Asset Management för att bli oberoende expert.

Etsmo Ab är mitt företag som jag drivit på sparlåga sedan 1989. Nu aktiverar jag mig kring företagets enda produkt, det vill säga mig själv, Stefan Törnqvist.

Så skriver Törnqvist på sin egen webbsida samtidigt som Ålandsbanken går ut med ett pressmeddelande om att han lämnar dotterbolaget.

– Jag har gjort samma sak i 12,5 år och länge haft tankar på att bli herre över min egen kalender. Eftersom jag snart fyller femtio tyckte jag det var skäl att göra slag i saken, säger Törnqvist till Hbl.

Hur arbetsdagarna kommer att se ut framöver kan han inte uttala sig om, det beror på vem som anlitar honom. Han kan tänka sig styrelseuppdrag och olika former av finansiell rådgivning. Dessutom föreläser han gärna om eurokrisen, eller någon annan kris. De senaste åren har han gjort sig känd som en av de mest frispråkiga kritikerna av politikernas sätt att hantera den europeiska skuldkrisen.

Törnqvist skrev på avtalet om ett eget kontor på Mannerheimvägen i Helsingfors i måndags, men tanken är inte att sitta där och vänta på uppdrag.

– Jag kan jobba på kontoret, i mitt hus i Kyrkslätt eller på stugan i Barösund. Ingen behöver veta var jag är. Det går inte om man har anställda.

Törnqvist har jobbat på finansmarknaden sedan år 1987. De senaste 17 åren har han varit med om att bygga upp Gyllenberg Asset Management  och Ålandsbanken Asset Management Ab. Etsmo äger 7 procent av Ålandsbanken Asset Management.

Ny vd för Ålandsbanken Asset Management blir Christian Wetterstrand, för tillfället vice vd för bolaget.

Läs mer i morgondagens Hbl.