Foto: EPA/Dai Kurokawa. En man studerar minnesmärket med namnen på folkmordets offer vid Kigali Memorial Center.

Rwandiskt folkmord föremål för norsk rätt

Den första norska rättegången om folkmord började på tisdagen i Oslo tingsrätt. Rättegången gäller händelserna i Rwanda 1994.

Den 47-årige rwandier som ställdes inför rätta i Norge anklagas inte formellt för folkmord – brottet fanns inte enligt norsk lag 1994 – men för mord på över 2000 personer. Hundra vittnen ska höras under tolv veckor, de flesta via videolänk från hemlandet.
Mannen har i många år bott och arbetat i Bergen. Han förklarade sig icke skyldig när rättegången inleddes.

– Utmaningen för åklagaren är att det inte finns tekniska bevis, bara vittnesmål, sade mannens försvarsadvokat Harald Stabell.

Påstådd milisledare
Rwandiska myndigheter misstänker mannen för delaktighet i mord på 70000 människor, men det norska åtalet gäller alltså drygt 2000. Enligt uppgift till NRK har 47-åringen överfört pengar till flera vittnen, kanske för att köpa deras tystnad.
Mannen var enligt åtalet milisledare i Kibungo-distriktet. Han ska ha eggat milismedlemmar till att begå mord, ställt sin bil till förfogande för mördarna och för att fördriva offer som sedan dödades. "Han stärkte mördarnas motivation till att ta liv genom sin närvaro", enligt åtalet.

Dömd i Rwanda
Även i Sverige kan den första folkmordsrättegången komma att börja någon gång i höst. Det rör en svensk med rwandisk bakgrund som 2009 dömdes i sin frånvaro av en rwandisk folkdomstol till livstids fängelse. Han påstås ha lett en milis i ett område i väster där över 50000 människor dödades. Domen erkänns dock inte av svensk rätt.

Mannen är häktad sedan i december 2011. Han förnekar brott.
Folkmordet utfördes av extremnationalister från majoritetsfolket hutu. Offren var främst från minoriteten tutsi. De högsta ledarna döms i FN:s särskilda Rwandatribunal i Tanzania. Omkring 800000 människor dödades.