Finansministrar lugnar ner om ESM

Då finansministrarna Jutta Urpilainen, tyska Wolfgang Schäuble och holländska Jan Kees de Jager träffades på Königstedt gård i Vanda ville de lugna ner ryktena om att stabilitetsfonden ESM skulle utökas genom en liknande hävstångseffekt som den tillfälliga stabilitetsmekanismen.

 

- Man måste skilja mellan att utöka kapaciteten och att använda nuvarande kapacitet på möjligast effektivt sätt. Den totala summan i ESM är 500 miljarder, inte mer, säger Schäuble, men hänvisar ändå till hävstången som ett exempel på effektivisering.
Jutta Urpilainen, som anser att en eventuell hävstångsfunktion inte kan godkännas utan att den först godkänns av riksdagen,  väljer att betona att det bara är ett av flera exempel på hur fonden kan användas möjligast effektivt.
Statsminister Jyrki Katainen nämner flexibel kredit i förebyggande syfte som en möjlig funktion för framtiden. Katainen träffade Schäuble i samband med regeringens och stora utskottets gemensamma EMU-seminarium.

Der Spiegels ppgifter om att Greklands underskott tros vara nästan dubbelt större än vad som hittills rapporterats ville inte Schäuble kommentera förrän trojkan, EU, ECB och IMF, officiellt avger sin rapport i början av oktober.