LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa

Läroavtalsutbildning i Facebook viktig, säger rektor

Uppståndelsen över läroavtalsutbildningen i Facebook-användning beror på ett missförstånd, säger vd Eero Takkula, som är rektor för Brahestads vuxenutbildningscenter.

Enligt honom grundar sig kursen i hur man använder Facebook på näringslivets behov. Han påpekar att läroavtal är ett sätt att finansiera utbildningen.

–Facebook är en del av företagskommunikationen. Vuxenutbildningscentralen verkställer näringslivets strategi i regionen och näringslivet har ett behov av att kunna använda sociala medier, sade Takkula till FNB per telefon på söndagen.
Utbildningen riktar sig särskilt till företagare och till personal inom näringslivet.

–Jag anser att det här är som det ska och att vi använder samhällets resurser på ett effektivt sätt.
Tidningen Kaleva rapporterade på söndagen om att läroavtalsutbildningen i fråga väckt häpnad på Undervisningsministeriet.
–En sådan kurs uppfyller knappast kriterierna för läroavtalsutbildning, säger överinspektör Mari Pastila-Eklund till tidningen.
Ministeriet har ännu inte tagit ställning till om man ska bevilja utbildningen statsbidrag.

Fyra månader lång kurs

Det är fråga om en fyra månader lång kurs som omfattar fem dagar närundervisning. Till en början lär sig deltagarna att skapa en användarprofil på Facebook. Senare ska de lära sig hur man kan använda Facebook i praktiken.

–Utbildningen koncentrerar sig inte enbart på Facebook, utan ger färdigheter att använda sociala medier i allmänhet, påpekar Takkula.

Den första kursen måste inhiberas på grund av för få deltagare. Takkula tror ändå att kursen kan ordnas senare.
Takkula kan ändå inte ignorera ministeriets åsikt.

–Det är ju ministeriet som står för finansieringen. Vi vill ingalunda äventyra vår ställning som arrangör av läroavtalsutbildning. Frågan måste utredas i grunden.