Foto: Colourbox

Cannabisodling växer i Sverige

Sveriges knarksäljare nöjer sig inte längre med att odla cannabis i garderoben eller i ett ödehus – nu frodas ofta marijuanan i stora industribyggnader.

– Jag ville ha fina bilar, fina tjejer och framgång. Försäljningen gav mig tre miljoner kronor per år, säger Tobias som dömts för en storskalig odling.

Odling i svenska skogar. I en mellanstadieskola. Odling dumpad i en sjö. Och en Blekingepolis som luktade sig till en odling i en lägenhet. Medierapporteringen om marijuanafynd och dömda odlare är ständigt aktuell. Antalet anmälda fall av narkotikatillverkning har nästan fyrdubblats sedan år 2000 – från 148 fall till 655 förra året.

– Vi är övertygade om att en betydande del av marknaden mättas av inhemska odlare. Marknaden för marijuanarökning har etablerats sedan perioden med de stora vietnamesiska odlingarna i Sverige, säger Stewe Alm, narkotikaansvarig hos Rikskriminalpolisen.

I slutet av 2000-talet avslöjades cannabisodlare med vietnamesiskt ursprung som varit verksamma i bland annat Skåne, Småland och Örebro län.

Lampa i garderoben

I slutet av 1990-talet surfade Tobias i Malmö runt på nätet för att lära sig mer om cannabisodling.

– Allt började med en lampa i en garderob. Sedan skaffade jag en extra lägenhet utanför Stockholm och fick min första skörd, det gav 240000 kronor (28000 euro) på ett bräde, säger han till nyhetsbyrån TT.

Ett hus blev snabbt två. Och sedan fem lägenheter på det. Överallt odlade han marijuana och sålde det vidare. I takt med att odlingarna blev större rasslade också pengarna in.

Efter sju år av odlingar slutade han i samband med ett oväntat polisbesök och ett fängelsestraff på fyra år. Men odlingen har fortsatt i stegrande omfattning av andra aktörer.

– Alltså, jag vet inte hur mycket jag kan betona att Sverige är självförsörjande på marijuana i dag. Det är självklart, säger Tobias.

Stor efterfrågan

Efterfrågan på cannabis är onekligen stor. Tullen ökar sina smuggelbeslag – både till antal och mängd, därmed verkar alltså inte Sverige vara helt självförsörjande.

– I och med att marknaden blivit så stor börjar utländska intressenter smuggla in marijuana, eftersom de vet att marknaden är större och att det finns pengar att hämta, säger Stewe Alm.

Men cannabisimporten är betydligt mindre än marknadens storlek, enligt Rikskriminalpolisen.

Odlingsutrustning är enkel att få tag på och omöjligt att åka fast för, fröna likaså. Det är först när cannabisfrön kommer upp ur jorden som det klassas som narkotika.

– En gång blev vi stoppade på väg från Holland, med odlingsutrustning för 300 000. Tullen förstod ju vad det handlade om, men lampor är inte förbjudet.

– Utrustningen kan ju användas till så mycket annat också, säger Stewe Alm.

Inte prioriterat

Fram till 2008 storsatsade polisen mot cannabisodlingen genom ett nationellt projekt. Då försökte polisen kartlägga aktörer på marknaden, och passade också på att informera grannar om hur man upptäcker olaglig odling.

– Polisens prioriterade område inom narkotika handlar inte om cannabis i dag, utan till exempel kokain och amfetamin.

Fotnot: Tobias heter egentligen något annat.

 

Fakta: Cannabisodling i Sverige under de senaste åren

Här är ett axplock av cannabisbeslag:
 

2008: Cannabisodlare med vietnamesiskt ursprung hade sin verksamhet i bland annat Skåne, Småland och Örebro län. I slutet av året åtalades de största cannabisodlarna som dittills avslöjats.

2010: En vattenläcka på en låg- och mellanstadieskola i Karlskrona skulle kontrolleras – då hittades en cannabisodling. Tretton krukor var riggade tillsammans med värmefläkt och lysrör.

2011: En 30-årig man skulle renovera mammas stuga i Skåne – men gjorde den till en knarkodling i stället.

2012: Brandmännen ryckte ut för att släcka en villabrand i Nässjö – då hittades en cannabisodling.

2012: En komplett odling hittades dumpad i en sjö utanför Falkenberg.

2012: En före detta polis kände lukt av cannabis och kunde därför upptäcka en lägenhet i Olofström som förvandlats till växthus för cannabis.