Bitte Westerlund, Noora Shingler och Ville Relander. Foto: Karl Vilhjálmsson

Ren mat är mer än kost

– Det har blivit väldigt svårt att äta. Vi pratar för mycket om kolhydrater och fetter, men i vår familj äter vi mat och inte kost. Det säger journalisten och författaren Noora Shingler.

Noora Shinglers magproblem blev så allvarliga att hon hade svårt att sköta sitt jobb i TV-studion. Värk, och i klartext:

– Jag började fjärta.

En kostomläggning där hon slopade socker, vete, jäst och komjölk hjälpte henne. Hon blev tvungen att börja läsa innehållsförteckningar noga och slogs av mängden tillsatsämnen i vår mat.

Insikterna delar hon med sig i boken Lingon och läppstift och i går deltog hon i Hbl:s mediekafé med rubriken Ren mat. Diskussionen samlade ett trettiotal åhörare.

För Shingler betyder ren mat så lite bekämpningsmedel som möjligt och hon väljer ofta ekologiskt.

– Jag är inte så orolig för enskilda tillsatsämnen men för den kemikaliecocktail vi får i oss från olika håll. Det finns gränsvärden för de enskilda tillsatsämnena men vissa kan förstärka varandra om man har dem i kroppen samtidigt.

Ville Relander är Helsingfors stads matstrateg. Han tycker att ren mat också handlar om hur produkten påverkar klimatet, till exempel transporternas miljöeffekt. I matsammanhang – till exempel i marknadsföringen av det nya matkulturcentret Slakthuset där mediekaféet hölls – vill han helst betona smaken.

– Få väljer livsmedel enbart på grund av att de är rena eller klimatsmarta.

Han tycker ändå att staden har ett ansvar, bland annat genom att köpa in ekologiska livsmedel till daghemmen. Gör en stor aktör det kan också konsumentpriserna pressas ner, menar han.

Noora Shingler tycker att gammal kunskap kan tas till heders. Hon är född på 1980-talet och säger att hennes mormor aldrig skulle ha bjudit henne på färdigmat eller lightprodukter. Däremot lagade hon mat av nässlor.

Mormor kunde vara stolt över bröderna Jonas och Benjamin Lemberg som sitter i publiken. De är 24 och 26 år gamla och båda tillreder mat från grunden varje dag.

Benjamin Lemberg säger att han idrottar mycket och vill med hjälp av kosten hålla sig frisk och prestera bättre.

I Jonas Lembergs frys finns tjugo kilo bär. Svamp torkar han så att förvaringen tar mindre plats.

– Jag planerar att pressa äppelsaft.

På så sätt behöver bra mat inte vara dyr. Jolanda Toivola som är studerande tänker också mycket på det hon äter.

Men hon tycker att det är viktigt att man medger att bra mat också är en kostnadsfråga.

Mjöl och socker är billiga råvaror men inte speciellt hälsosamma.

Hbl har under Designstadsåret ordnat flera mediekaféer och ett stort läsarseminarium.