Förvaltnings- och kommunminister Henna Virkkunen och social- och hälsovårdsminister Paula Risikko. Foto: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Kommunreformen på tapeten under riksdagens budgetdebatt

Kommunreformen och äldreomsorgslagen var oppositionens främsta slagträn under riksdagens budgetdebatt i dag.

Förvaltnings- och kommunminister Henna Virkkunen (Saml) gjorde sitt bästa för att förklara fördelarna med reformen, men fick inga sympatier av Centerns ledamöter.

Centerledamöterna menade att regeringen borde fokusera på tjänsterna istället för att rita om kommunkartan. Sannfinländarnas inställning i frågan var en aning mer sansad och pragmatisk.

Virkkunen sade att enbart ändringarna i åldersstrukturen kommer att tvinga kommunerna att rekrytera ett stort antal ny personal.

– Och vi vet att det kommer att råda brist på arbetskraft, så vi måste förändra våra metoder och göra oss av med överlappningar, så att vi kan vara ännu smartare och effektivare i vår verksamhet.

Oppositionen försökte pressa Virkkunen på hennes personliga syn på tvångssammanslagningar. Hon lät bli att besvara frågan, vilket retade upp oppositionen.

Äldreomsorgslagen dök upp igen

Äldreomsorgslagen var också på tapeten än en gång.

Sannfinländaren Vesa-Matti Saarakkala sade att lagen inte kommer att ändra på någonting. Enligt honom är jobbet så tufft att det är svårt att hitta nya vårdare.

Centerns Anu Vehviläinen sade att indexhöjningarna av barnbidragen tydligen glömdes bort när regeringen fokuserade på bråket om personalkvoter.